Напролом

26.04.2008

Учора Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко та народний депутат від БЮТ Андрій Портнов увійшли в будинок Фонду державного майна, а невдовзі глава уряду представила свого соратника як виконувача обов’язків керівника ФДМУ. «Ми дали доручення всім керівникам департаментів, всім заступникам, і ФДМУ почав нормально працювати», — сказала Тимошенко журналістам.

Сторона Президента не визнає дій Прем’єрки. Рішення про звільнення голови Фонду держмайна має ухвалювати винятково Верховна Рада — інакше воно буде незаконним, заявив Віктор Ющенко на своїй щоквартальній прес–конференції. Нагадаємо, в лютому глава держави зупинив розпорядження Кабміну про усунення Валентини Семенюк від виконання обов’язків голови ФДМУ на час проведення службового розслідування і призначення в.о. Портнова. Одночасно Ющенко направив до Конституційного Суду звернення щодо відповідності урядового розпорядження Основному закону.

Учора Юлія Тимошенко заявила, що 17 квітня КС «виніс ухвалу, в якій на базі третьої колегії відмовив у відкритті провадження у справі за поданням Президента щодо законності звільнення старих керівників фонду і призначення нових». «Але в ту хвилину, коли КС розглядав цю справу, Президент відкликав подання і скасував свій указ. А через кілька годин видав новий указ, яким знову поновлював пані Семенюк на роботі», — повідомила Прем’єр. За її словами, учора Київський окружний адміністративний суд призупинив указ Президента, «а також усі накази Семенюк, які не допускають чесної прозорої приватизації Одеського припортового заводу». Андрій Портнов у свою чергу пообіцяв негайно відновити процедуру приватизації ОПЗ.

Утім уже через якусь годину після цього Президент підписав указ, яким повторно призупинив розпорядження уряду від 11 лютого про проведення приватизації Одеського припортового. Іншим своїм указом учора Президент ще раз призупинив дію розпоряджень Кабміну про зміну керівництва ФДМУ. В уряді заявили, що не виконуватимуть його.

Поки Тимошенко з Портновим розповідали про те, що змінилося в ФДМУ, до його приміщення приїхав начальник Управління державної охорони Валерій Гелетей. Він заявив, що УДО виконує указ Президента про охорону ФДМУ, згідно з яким будинок Фонду став режимним об’єктом, і забезпечує особисту охорону Валентини Семенюк.

Прем’єр–міністр звинуватила «найвищих керівників держави» в тому, що вони покривають корумповане керівництво Фонду держмайна, зберігаючи його на посадах. А перший віце–прем’єр Олександр Турчинов запевнив: у разі недопуску призначеного Кабміном керівництва ФДМ у будівлю фонду Портнову й компанії буде надане приміщення у Кабінеті Міністрів. За словами Турчинова, БЮТівці не збираються захоплювати приміщення ФДМУ абощо і діятимуть винятково в межах законодавства й Конституції.

Цілком можливо, що ситуація навколо ФДМУ стане лебединою піснею демократичної коаліції. Нагадаємо, у 2005 році, коли відбувся перший розкол «помаранчевих», одним із головних приводів «розлучення» був конфлікт навколо приватизації Нікопольського заводу феросплавів.

 

ДО РЕЧІ

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко прес–конференції, на якій Президент розкритикував дії уряду, не бачила. «У мене стільки роботи, що я не дивлюсь телебачення в робочий час, — пояснила леді Ю. — Але я читала повідомлення, що Президент показав уряду «жовту картку». Хоча Світовий банк визнав роботу уряду високопрофесійною і абсолютно реформаторською. Мені здається, що потрібно все зробити Президенту, щоб народ не показав йому «червону картку».