НОВИНИ ПЛЮС

25.04.2008

Окруашвілі отримав політичний притулок у Франції

Колишній міністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі, якого на його батьківщині заочно засудили за фінансові зловживання, позавчора отримав політичний притулок у Франції. Французька влада прийняла аргументи екс-міністра про те, що в Грузії йому загрожує переслідування за критику на адресу президента Михаїла Саакашвілі. 11 травня суд у Парижі розгляне запит Грузії про екстрадицію Окруашвілі, але прийняте французькою службою у справах біженців рішення про надання політичного притулку означає, що суд відхилить прохання грузинської сторони про видачу опозиціонера.

Окруашвілі був заарештований у Грузії у вересні минулого року невдовзі після того, як звинуватив президента Саакашвілі в численних злочинах, включно з замовним убивством, але при цьому не навів жодних доказів. Суд звільнив Окруашвілі під заставу в шість мільйонів доларів, і невдовзі він виїхав із Грузії.

Ізраїль готовий повернути Голанські висоти

Прем’єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт повідомив, що його країна готова віддати Сирії окуповані ізраїльтянами ще в 1957 році Голанські висоти в обмін на мир із цією країною. Таку інформацію подав сирійський міністр у справах емігрантів Бусайна Шабан. За його словами, відповідні переговори у цій справі будуть вестися за посередництва Туреччини. Сирійська газета «Ватан» інформує, що прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган уже мав першу відповідну телефонну розмову з президентом Сирії Башаром Асадом.

Про російсько-грузинський конфлікт — в ООН

На закритому засіданні Ради безпеки ООН щодо конфлікту між Росією та Грузією США, Велика Британія, Франція та Німеччина закликали Росію відмовитися від намірів поглиблення співпраці з сепаратистськими регіонами Грузії — Абхазією та Південною Осетією. Російський посол при ООН Віталій Чуркін після закінчення цього засідання заявив, що вимоги згаданих країн є «надмірними» і Росія не має наміру виконувати їх.

Криваві сутички в Шрі-Ланці

Позавчорашній день позначився найбільш запеклими впродовж останніх 18 місяців сутичками на Шрі-Ланці між тамільськими сепаратистами та урядовими військами. З обох сторін загинуло приблизно по 100 осіб, ще 500 отримали поранення. Таким чином, урядові війська зазнали найтяжчих втрат із часу їхнього великого наступу на сили сепаратистів «Таміл-Ілама» на півночі острова в жовтні 2006 року. За останньою інформацією міністерства оборони Шрі-Ланки, урядові війська з початку цього року вбили 3073 тамільських бойовиків, а втрати регулярної армії обраховуються 223 вбитими солдатами.

«Справедливі» об’єднуються з комуністами

На з’їзді партії «Справедлива Росія», який відкривається сьогодні, буде обговорюватися питання про об’єднання цієї російської політичної сили з КПРФ. Як повідомила вчора російська «Нєзавісімая газєта» з посилання на джерела в Держдумі, можливість такого альянсу вже обговорювалася керівництвом двох партій.

«Вікіпедія» в друкованому вигляді

Найбільше в Німеччині видавництво «Бертельсманн» повідомило про плани видати друком популярну вільну інтернет-енциклопедію «Вікіпедія». Видавництво пояснює свою ініціативу тим, що частина користувачів віддає перевагу друкованим довідникам перед пошуком інформації в інтернеті. Однотомне німецькомовне видання «Вікіпедії» обсягом тисячу сторінок з’явиться вже у вересні цього року. Англомовна інтернетівська «Вікіпедія» нараховує мільйони тематичних статей, і її просто неможливо подати повністю у друкованому вигляді, тому для німецького видання було відібрано лише 50 тис. артикулів — на теми, які користувачі найчастіше задавали через пошукові системи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>