На службі Богові й Україні

На службі Богові й Україні

До історичної дати народження видатного українського педагога і вченого Григорія Ващенка у Полтавському державному педагогічному університеті урочисто відкрили музейну кімнату. В рідному для професора вищому навчальному закладі (свого часу тут він очолював кафедру педагогіки. — Авт.) також відбувся дводенний педагогічний конгрес на тему «Духовно-моральна парадигма творчості Григорія Ващенка».

Ганебний «ящик»

Ганебний «ящик»

Позаплановий моніторинг Національною радою з питань телебачення і радіомовлення вітчизняних мовників виявив низку порушень. Проте якщо до одних Нацрада має лише зауваження, які, сподіваються її члени, будуть враховані найближчим часом, то ефірне мовлення інших тут взагалі називають ганебним. Приміром, до телеканалу «Інтер» претензії стосувалися порушення балансу мови. Протягом чотирьох днів показник державної мови в ефірі коливався в межах 42—60 відсотків, у той час, як закон «Про телебачення і радомовлення» вимагає не менше 75% української в ефірі.

Полювання на бабусь

Полювання на бабусь

Стихійні ринки «дістали» не лише Львів, а й усі міста. Таке враження, що Україна перетворилася на великий базар. Тож львівські очільники вирішили більше не соромитися перед заокеанськими гостями і покласти край вуличній торгівлі раз і назавжди. Оскільки міліція неспроможна справитися з цією бідою самотужки, їй на допомогу запросили військових.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Підкупна краса

Підкупна краса

Позавчора в Національному палаці «Україна» не без скандалів завершився традиційний конкурс краси «Міс Україна-2008». 26 конкурсанток з усієї держави зібрались, аби поборотись за корону найкращої. Та чи чесною буде боротьба красунь — у цьому багато хто сумнівався ще до початку конкурсу, коли серед переліку претенденток на перемогу з’явилася племінниця заступника мера Києва Ірина Журавська.

Суди по-українськи!

Суди по-українськи!

Конституційний Суд визнав конституційним ведення судочинства на території України українською мовою. Підставою для подібної судової справи стали два конституційних подання — 52 народних депутатів і Верховної Ради Криму, в яких нардепи та парламент АРК просили визнати неконституційними статтю 15 Кодексу адміністративного судочинства України і статтю 7 Цивільного процесуального кодексу України. Автори клопотання вважають, що Верховна Рада, прийнявши зазначені статті і зобов’язавши здійснювати судочинство державною мовою, порушила низку існуючих прав і свобод громадян.

Дебати довкола Степанової хати

Дебати довкола Степанової хати

Оптимістичні повідомлення про перспективи відбудови колишньої плебанії-резиденції отця Андрія Бандери у прикарпатському селі Старий Угринів, де 1 січня 1909 року народився найвідоміший український націоналіст, виявилися дещо перебільшеними. Хоча обласна програма проведення ремонтно-реставраційних робіт на території Староугринівського історико-меморіального музею до 100-річчя від дня народження Степана Бандери і справді передбачає відновлення його родинної оселі, в якому вигляді вона постане через вісім місяців, що залишилися до ювілею, сьогодні, мабуть, не знає ніхто. Як розповів «УМ» завідувач музейним комплексом Степан Лесів, фахівці, які займаються розробкою експозицій, і будівельники по-різному бачать остаточний варіант реконструкції помешкання, зведеного в далекому 1893 році.

Всі статті рубрики