НОВИНИ ПЛЮС

24.04.2008

Грузія — Росія: повітряна війна

За наполяганням Грузії, Рада безпеки ООН учора (за київським часом — сьогодні вночі) на закритому засіданні розглядала інцидент зі збиттям 20 квітня над територією Абхазії грузинського безпілотного літака–розвідника. Абхазька та російська сторони наполягають, що його збив абхазький реактивний літак Л–39. Грузія стверджує, що це був російський винищувач МіГ–29, і обіцяє надати докази. Адміністрація США вже висловила свою «глибоку стурбованість» цим «провокаційним інцидентом» і по дипломатичних каналах зробила відповідний запит до уряду Росії.

У Багдаді все неспокійно

Щонайменше 20 людей загинуло, понад 40 поранені внаслідок вівторкової операції американських військ у шиїтських районах Багдада, повідомляє «Рейтер». Зокрема, американці «зачищають» район Садр–сіті, який контролюють бойовики «Армії Махді», чиїм лідером є радикальний імам Муктада ас–Садр.

ООН проти піратів

Німецький військовий фрегат «Емден» та єменська берегова охорона позавчора відвернули чергову спробу захоплення сомалійськими піратами закордонного судна в Аденській затоці. Цього разу йшлося про японський нафтовий танкер «Такаям» — внаслідок ракетної атаки піратів він отримав пробоїну, з якої витекли в море сотні галонів нафти. Міжнародна військова флотилія перебуває біля узбережжя Сомалі в рамках антитерористичної операції «Гарантування свободи», яка має на меті захистити міжнародне судноплавство від дедалі частіших нападів піратів. А тим часом Франція та США готують проект резолюції ООН про припинення піратства і суворі покарання для її порушників.

Нафта і євро деруться вгору

Ціни на нафту встановили черговий рекорд: у вівторок на Нью–Йоркській біржі барель «чорного золота» продавали за 119,37 долара. Причинами чергового цінового стрибка є відмова країн — членів ОПЕК збільшити обсяги видобутку нафти та заворушення у Нігерії, яка є одним із провідних світових постачальників нафти на міжнародні ринки. Того ж дня, вперше з часу запровадження спільної європейської валюти, вартість євро перевищила позначку в 1,6 долара, хоч на завершення торгів зупинилося на трохи нижчій межі. Нагадаємо, позначку в 1,55 долара євро подолало ще 12 березня.

Води і світла для Бангладеш!

У столиці Бангладеш — 11–мільйонній Дацці — вчора всупереч забороні влади пройшли бурхливі демонстрації з вимогами дати воду. Водопостачання міста здійснюється винятково з підземних джерел, і рівень резервуарів щороку знижується на три метри. Багато з них вичерпалися взагалі, тому вода в місті подається лише впродовж кількох годин на добу, за нею вишиковуються довжелезні черги. Помпи також не працюють — через брак електричного струму, який подається з великими перервами. У провінції ситуація ще гірша — електризовано лише 40 відсотків домашніх господарств.

Фестиваль жіночого кіно в Німеччині

Учора в німецькому місті Кельн розпочався ювілейний, ХХ, Міжнародний кінофестиваль жіночого кіно «Фемінале–2008», найавторитетніший у світі перегляд робіт жінок–режисерів. Впродовж кінофестивалю з 23 по 27 квітня на ньому буде показано 95 фільмів жінок–режисерів з 30 країн світу. Центральною темою цьогорічного жіночого кінофоруму є китайське кіно. В головній конкурсній програмі за гран–прі фестивалю та грошовий додаток до нього в розмірі 10 тис. євро змагаються вісім художніх фільмів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>