НОВИНИ ПЛЮС

09.04.2008

КС заборонив достроково звільняти Генпрокурора

П’ятирічний термін повноважень Генерального прокурора і підлеглих йому прокурорів, установлений Конституцією та законодавством, не може перериватися. Це випливає з рішення Конституційного Суду, оприлюдненого учора.

Із поданням щодо офіційного тлумачення слів «термін повноважень Генерального прокурора України», що вживається в Конституції й у нормах закону про прокуратуру, до КС звернулася Генпрокуратура. Конституційний Суд вирішив, що положення про п’ятирічний термін Генпрокурора необхідно розуміти як «безперервний визначений у часі період, тривалість якого починається з моменту вступу в дію акта про призначення на посаду Генерального прокурора і підлеглих йому прокурорів і закінчується після закінчення п’яти календарних років».

Суд відзначає, що метою законодавчого закріплення безперервного п’ятирічного терміну повноважень прокурорів є запобігання сторонньому безпідставному втручанню в їхню роботу, незаконному звільненню з посади і виключає інші протиправні впливи. Термін повноваження Генпрокурора починається з моменту вступу в силу акта Президента про призначення його на посаду і закінчується через п’ять календарних років; після закінчення цього терміну особа не має права здійснювати повноваження Генпрокурора. Закінчення терміну повноважень Генпрокурора є безумовною підставою для його звільнення з посади.

На думку експертів, таке рішення КС грає на користь чинному Генпрокурору Медведьку, якому досі погрожували зняттям із посади, і спрямоване проти екс–прокурора Піскуна, котрий заявляв, ніби його прокурорський термін ще має тривати.

Програма приватизації

Уряд передав на розгляд парламенту державну програму приватизації. Про це вчора повідомив Голова ВР Арсеній Яценюк.

БЮТ — за поновлення земельних аукціонів

Блок Юлії Тимошенко зробить усе заради того, щоб відновити дію урядової постанови про продаж землі на аукціонах. Про це з трибуни Верховної Ради вчора заявив член БЮТ Микола Томенко. За його словами, логіка секретаріату Президента, який у понеділок зупинив постанову, спрямована проти публічності та сприяє корупційним схемам. Томенко заявив: «За останній рік у Києві було проведено 221 серйозне рішення по землі, [продаж земельних ділянок] на конкурсних умовах [відбувся ] лише по восьми позиціях, а з аукціону — одна позиція... Йдеться про втрату київським бюджетом більше 10 мільярдів доларів. Ми хочемо, щоб в усій країні ці мільярди заробляли чиновники чи фірми, пов’язані з чиновниками?»

Декларація глави МОЗ

Доход міністра охорони здоров’я Василя Князевича в 2007 році (коли він не входив до складу уряду) перевищив 280 тис. грн. Такі дані наводить газета «Дєло». З цієї суми 255 тис. грн. є заробітною платою, близько 28 тисяч Князевич одержав як матеріальну допомогу. Міністр також задекларував квартиру площею 128,9 кв. м. та автомобіль «Шкода Октавія». Члени сім’ї нинішнього міністра заробили трохи більше 30 тис. грн.