Єдиним має бути Кличко

09.04.2008

Учора керівник секретаріату Президента Віктор Балога закликав Блок Юлії Тимошенко підтримати кандидатуру Віталія Кличка як єдиного кандидата від демократичних сил на посаду мера столиці. На думку глави СП, саме Кличко є компромісною фігурою, «яка влаштовує переважну більшість демократичних сил і відповідає очікуванням міської громади». Така підтримка Кличка «тимошенківцями» «одночасно стане і підтвердженням єдності коаліції», відзначає Балога у своїй заяві.

Показово, що донедавна Банкова не наголошувала на необхідності проведення позачергових виборів у столиці і зміну чинного мера Леоніда Черновецького, а тепер відкрито підтримала його головного конкурента, списавши «Льоню–Космоса» в минуле. Як зазначає в коментарі «УМ» політолог Вадим Карасьов, «одна справа — протидіяти виборам, яких забажала Юля, а інша — стримати агресивну команду Черновецького». Політолог вважає, що Черновецький має плани, амбітніші за нову перемогу на столичних перегонах, тому Київ він може використати і як майданчик для президентської кампанії–2009, тоді як амбіції Кличка направлені саме на розвиток рідного міста. «Не варто забувати, що Черновецький брав участь у президентській кампанії–2004, він має відпрацьований механізм впливу на активний електорат — пенсіонерів та соціально незахищених, і гроші в нього є. Тому Банкова завчасно враховує ці загрози і робить ставку на його сильного конкурента», — каже Карасьов. Згідно з прогнозом директора Інституту глобальних стратегій, «з іміджевих позицій» підтримає Кличка і Президент Віктор Ющенко. Щодо БЮТ, то «там тепер думають, як вийти з рейтингової пастки: чи підтримати Кличка, чи ставити на власного кандидата без шансів на обрання».

Але навіть за підтримки Банкової Кличкові буде важче перемогти, ніж його конкурентові. Адже Черновецький продовжує завойовувати лояльність пенсіонерів постійними доплатами та новими продуктовими наборами. Таке під час виборчої кампанії нібито заборонено, але роздача пайків у пакетах із логотипом «Блок Черновецького» триває досі, про що свідчать і деякі працівники «УМ». Пенсіонери Черновецького — це стійкий, безвідмовний електорат, тоді як боксера–чемпіона підтримують насамперед самодостатні виборці середнього віку, менш активні на виборах. Ситуація нагадує українську кампанію–2004, або й недавні дострокові парламентські вибори в Польщі, де молодь голосувала за лібералів із «Громадянської платформи», а виборці похилого віку — за консерваторів із «Права та справедливості». Утім ліберали, мобілізувавши молодь, забезпечили масове пересилання СМС–повідомлень із текстами на кшталт: «Врятуй країну! Сховай паспорт своєї бабусі!». За деякими даними, такий досвід уже використовують політтехнологи штабу Кличка на чолі з Дмитром Андрієвським. Утім сам Кличко відмежувався від такої ініціативи.

Натомість політолог Вадим Карасьов вважає стратегію протидії «бабусям і паспортам» правильною — за умови, коли все в межах закону. «Молодь потрібно мобілізувати на ці вибори, щоб виборці свої голоси не проїдали, а інвестували в майбутнє, в перспективу», — каже експерт.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Окружний адміністративний суд м. Києва учора відмовився припиняти дію постанови Верховної Ради про призначення позачергових виборів мера столиці та міської ради. Під час попереднього слухання за позовом прибічника чинного мера, депутата Київради Болислава Андрушенка таку ухвалу виніс голова суду Олег Бачун. Представник Андрушенка у суді — Костянтин Ткаченко — заявив клопотання про припинення дії постанови парламенту для забезпечення розгляду позову. Однак, повідомляє агенція «Українські новини», суддя визнав це клопотання безпідставним і вирішив, що постанова ВР про дострокові вибори не заважає Андрушенку на даний момент виконувати обов’язки депутата Київради.

Напередодні до сонму кандидатів у мери додався ще один: як повідомила голова Київського міського тервиборчкому Галина Білик, свою кандидатуру вирішив висунути народний депутат від блоку «Наша Україна — Народна самооборона», колишній міський голова Олександр Омельченко.

А список «НУНС» до Київради вчора взявся очолити глава МВС Юрій Луценко.