Келих «Оболоні» – за чию перемогу?

05.04.2008

«Єдиних» кандидатів від демократичної коаліції на дострокових виборах міського голови Києва стає дедалі більше. До партій, які висувають своїх представників у мери, додається й Українська народна. Днями її лідер Юрій Костенко заявив на прес–конференції в Полтаві, що чолівка УНП вже визначилася й рекомендує коаліції підтримати кандидатуру Олександра Слободяна як «найбільш перспективну». Щоправда, на запитання власкора «УМ», чи знає про цю рекомендацію сам керівник заводу «Оболонь» (оскільки заяв Слободяна про бажання змінювати свій статус виборці досі не чули), Костенко відповів запитанням: «А ви чули, щоб про свої наміри стати мером говорив Турчинов?»

За словами лідера УНП, Слободян «очолює народне підприємство, яке є одним із голов­них донорів бюджету Києва», залишається «прекрасним господарником та політиком», і ці якості переважають чесноти решти претендентів. Водночас очільник партії зауважив, що консультації стосовно єдиного кандидата від коаліції триватимуть до кінця тижня. «Але в тому випадку, якщо всі політичні сили почнуть висувати своїх претендентів, тоді й ми як політична партія будемо приймати рішення, керуючись інтересами УНП, а не інтересами коаліції», — заявив народний депутат від «НУНС». Отже, видається зовсім не примарною перспектива побачити у бюлетені з десяток прізвищ представників «демократичних» партій, які потраплять туди лише задля партійного чи особистого «піару», і ще до виборів підняти келих пива «Оболонь» за очевидну в такому випадку перемогу Леоніда Черновецького.

Показовою в цьому контексті є й інша «об’єднавча» позиція. Нагадавши про очевидну «політичну несумісність» під одним партійним дахом «правого» Костенка і «лівого» Луценка, провідник УНП зазначив, що не вважає себе «клятвовідступником» (журналісти нагадали йому про передвиборчі клятви стосовно готовності до єднання у телевізійних рекламних роликах). Бо ж, мовляв, тоді йшлося про створення «на основі об’єднання правої політичної сили».

Хоча, як на те пішло, досі не об’єднаними залишаються навіть УНП й НРУ, між якими немає жодних ідеологічних розбіжностей. Костенко каже, що в цьому випадку доведеться чекати змін до закону про політичні партії та усунення деяких статутних неузгодженостей. Є й така проблема: УНП пропонує, починаючи з низових осередків, обирати керівництво таємним голосуванням, а Рух до цього, за словами Юрія Костенка, ще не готовий.

Отже, все повертається на круги своя? Поки що зрозуміло одне: келихи «Оболоні» чи іншого пива нашим націонал–демократам найближ­чим часом не світять, бо поразки зазвичай запивають чимось міцнішим...