БЮТ ще подумає про Кличка

02.04.2008

Учора до заявлених кандидатів на пост мера Києва додався представник націоналістів, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Його балотування формально схвалила міська організація крайньо правої партії.

Також стало відомо, що й Партія регіонів висуне свого представника на виборах міського голови. Про таке остаточне рішення ПР у коментарі «Українській правді» повідомив один із її лідерів Борис Колесніков, мотивувавши це тим, що чинний мер Черновецький — нібито «нашоукраїнців», тож «регіоналам» його підтримувати недоречно.

Щодо кандидата від БЮТ, то народний депутат Анатолій Семинога, лідер столичної організації Блоку Тимошенко, в інтерв’ю «УМ» сказав: «Сьогодні ми ще не назвали кандидатури від БЮТ на посаду мера Києва — розумієте, керівники уряду перебувають на зустрічах з нагоди приїзду Джорджа Буша. Але завтра, думаю, ми вже назвемо нашу кандидатуру. Власне, насправді ми з нею вже визначилися, всі у фракції знають, хто це буде. Але «офіційного» рішення ще не було».

Очевидно, що Семинога має на увазі затвердження кандидатури Олександра Турчинова. Водночас, за словами Володимира Бондаренка — депутата від БЮТ, який представляє партію «Реформи і порядок», а в Київраді нещодавно був членом Блоку Кличка, остаточно узгодженого рішення в БЮТ ще немає. Бондаренко стверджує: «З кандидатурою на мера БЮТ визначиться 11 квітня (на міжпартійній конференції Блоку Тимошенко). Особисто я вважаю, що доцільно підтримати Віталія Кличка. Звісно, все одно залишатиметься чимало інших охочих стати мером, але вони мають значно скромніші рейтинги, тому з ними можна боротися. А якщо ми своїми руками фактично поновимо на посаді Черновецького, який і сьогодні поводиться як правовий нігіліст, йому взагалі ніхто буде не указом. Тому, думаю, усвідомлюючи цю небезпеку, демократичні сили повинні вийти на голосування з однією, узгодженою кандидатурою. І я знаю, що мою думку в БЮТ поділяє багато хто. Звісно, треба детально вивчити соціологію, рейтинги кандидатів тощо і шукати вихід».

Щодо Олександра Турчинова, каже Бондаренко, «то це унікальний менеджер і організатор. Для Кабінету Міністрів було б величезною втратою, якби він пішов з виконавчої влади до київської. Втім я не відкидаю й такої можливості. Головне — ретельно проаналізувати всі шанси».