НОВИНИ ПЛЮС

29.03.2008

Узбеки знову знайшли колективну безпеку з Росією

Парламент Узбекистану ратифікував документ, яким поновлюється членство країни в Організації договору про колективну безпеку (так званий Ташкентський договір). Утворений за схемою Варшавського договору в 1992 році, договір згуртував під «ядерною парасолькою» Росії найбільш залежні від Москви пострадянські республіки. У 1993 році з ДОКБ вийшли Грузія та Азербайджан, у 1999–му — Узбекистан. До останнього часу членами ДОКБ лишалися Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан.

Війна в Іраку

Близько 130 осіб загинули за чотири останні дні у Басрі. Такий мартиролог жертв боїв, які веде в цьому другому за розмірами місті Іраку шиїтська «Армія Махді» під ідейним керівництвом імама Муктади ас–Садра. У четвер садристи захопили вже центр міста і закликали прем’єр–міністра країни Нурі аль–Малікі вивести з Басри урядові війська, щоб уникнути нових жертв серед мирного населення.

Садристи активізувалися і в столиці — Багдаді. Позавчора там пройшла багатотисячна демонстрація з вимогою відставки аль–Малікі. Крім того, було вбито одного американського солдата. Відтак влада запровадила в Багдаді комендантську годину.

Путін стане партійним лідером

Президент РФ Володимир Путін, який добуває останні дні на цій посаді й невдовзі стане головою уряду, має намір також очолити партію «Єдіная Россія». Про це вчора написали дві авторитетні газети — «Нєзавісімая газєта» та «Московскій корєспондєнт». Це станеться 14 квітня на з’їзді «Єдіной Россії». Видання відзначають, що програму та організацію з’їзду «єдиноросів» готують не керівні органи партії, а адміністрація президента.

Екс–міністру оборони Грузії дали 11 років. Заочно

Учора міський суд Тбілісі засудив колишнього міністра оборони Грузії Іраклія Окруашвілі до 11 років позбавлення волі. Окруашвілі визнано винним «у хабарництві в особливо великих розмірах, здійсненому організованою групою», коли він був міністром у 2005—2006 роках. Колишнього голову військового відомства разом з екс–прес–секретарем президента Дмитром Кітошвілі визнано винними, зокрема, у вимаганні частини акцій компанії стільникового зв’язку «Джеоселл». Утім, як повідомляє інформагенція «Новості–Грузія», судовий присуд є заочним, адже Окруашвілі втік до Франції.

Найстаріший у світі звукозапис

У США знайдено запис фрагменту французької пісні Au clair de la lune («При світлі місяця»), який, імовірно, є найстарішим у світі. Архівісти фонотек стверджують, що запис зроблено у 1860 році, за 17 років до винайдення Томасом Едісоном фонографа, передає CNN. Слова співачки записували на прилад, який називається фоноавтограф. Звукові хвилі наносили на листок паперу, закопчений над масляною лампою. Автор цього приладу — Едвард Леон–Скотт — не намагався винайти програвач, а лише отримував візуальне зображення звуків. Сучасним ученим довелося добряче попрацювати, щоб розшифрувати «намальовані» звуки і перетворити їх на справжні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>