У Києві дві весни – французька і білоруська

29.03.2008

«Літаючі акробати» впіймають Місяць

Як завжди, найбільшу увагу організатори «Французької весни» приділили відкриттю фестивалю. Цього року «заспівуватимуть» «Літаючі акробати», які біля арки Дружби народів покажуть спектакль «Ловець Місяця». Над глядачами снуватимуть гігантські маріонетки, якими із землі керуватимуть актори. Надувні персонажі — вертляві та прудкі, а ще вони виконуватимуть різні команди, які будуть вплетені у певний сюжет. Цю виставу було створено в липні 2006 року з нагоди 400–ї річниці міста Дрездена, її адаптують для київського простору. Спектакль розповідає про одвічний зв’язок людини та Місяця, де Місяць — жінка з трьома обличчами (юність, зрілість та старість).

Також французи запрошують нас на афро–креольський танець з елементами хіп–хопу «А чи не поговорити нам…?», театральні вистави «Vesna», що розповідає про Чорнобиль, та «Хіросіма, любов моя», концерт групи «NS&K», виставки творів художників Івона Таяндьє, Патрісії Ле Берр, Катрін Ван ден Стін, фотографів Жана Белондрада і Ігоря Гайдая, Кирила Горішного, Філіпа Пліссона, Дороті Шуз... Шанувальники філософії зможуть поспілкуватися про вічне з французькими філософами Венсаном Декомбом (він презентуватиме свою книгу «Інституції сенсу») та його учнями. А кіномани — відвідати Фестивалі допрем’єрних показів та «Довга ніч короткого метру», які пройдуть у кінотеатрі «Україна» у квітні.

Фестиваль «Французька весна» завершиться 25 квітня.

На лижах по асфальту

На Хрещатику відбулися змагання «лижероллерів». Під музику радянських спортивних маршів учасники змагалися за Кубок Лукашенка. Серед 15 лижників, у змаганнях брали участь Антось Цележніков — білоруський кінорежисер та Дмитро Лазуткін, український поет.

Віталій Мороз каже: «Це більше перфоманс, ніж змагання. Таким незвичним способом ми вирішили заявити про відкриття фестивалю сучасної білоруської культури «Білоруська весна 2008». На жаль, у себе на Батьківщині ми не можемо проводити подібних акцій, взагалі провести фестиваль. Він не пройде цензури. Старі лижі — символічні, це просто частка старорежимного ладу, який ще триває в Білорусі. Мета акції — показати абсурд, що відбувається в сусідній країні».

Фестиваль «Білоруська весна 2008» триватиме до 12 квітня. В рамках фестивалю заплановані фотовиставки, концерти білоруських гуртів, перегляди фільмів.

Алла ВЛАСОВА,
Ольга ГЛАДКОВСЬКА