Гра в лещатах кризи

29.03.2008
Гра в лещатах кризи

Футболістам «Кривбасу» доводиться протистояти не лише суперникам, а й фінансовим труднощам. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Останніми роками футбольний клуб «Кривбас» поріднився зі словосполученням «брак фінансування». Із 2004 року фактично кожне коло чемпіонату для команди починається, м’яко кажучи, з «фінансових труднощів». Не стала винятком і нинішня весна.

Певний час інформацію про негаразди «Кривбасу» приховували, але днями ці дані таки вийшли на поверхню. Виявилося, що з січня зарплату не одержують ані гравці, ані решта працівників клубу. За несплату відімкнули телефони. Таку ситуацію прес–служба криворіжців пояснила фінансовими проблемами, що з’явилися в зв’язку зі зміною форми власності.

У лютому цього року ФК «Кривбас» із громадської організації перетворився на товариство з обмеженою відповідальністю, тому певний час були заблоковані рахунки й клуб не зміг вчасно провести платежі. Через це навіть відмикали від електроенергії клубні бази «Каскад» і «Червоний шахтар». Однак наразі ці проблеми вирішили, а питання подальшого фінансування клубу намагається розв’язати президент «Кривбасу» Олександр Лівшиць. Генеральний директор клубу Олександр Затулко повідомив, що як тільки настане ясність, офіційну позицію керівництва з усіх фінансових питань негайно буде озвучено.

У цій ситуації дивують дві речі. Після того як новий власник металургійного комбінату «Криворіжсталь», прагматичний індійський гігант «Міттал стіл», відмовився продовжити фінансування місцевого професійного клубу, у місті, багатому на великі підприємства, не знайшлося інших бажаючих простягнути руку допомоги футболістам. Невже всі настільки байдужі до долі «Кривбасу», який не так давно перебував серед лідерів українського футболу, двічі здобував бронзові нагороди, виступав у єврокубках? З іншого боку, радує, що гравці й тренери команди, попри негаразди, так само відстоюють честь ФК і продовжують битися в кожному матчі чемпіонату України.

Зараз команда посідає високе, як для таких реалій, дев’яте місце й завтра може підскочити в турнірній таблиці навіть вище, адже приймає «Нафтовик».

Головний тренер Олег Таран намагається випромінювати оптимізм, не акцентуючи увагу на проблемах. Як він каже, його завдання — не вирішувати фінансові питання, а показувати разом із командою якісний футбол. Але, схоже, тільки особистих якостей Олега Анатолійовича для цього замало...

Ігор КВОЧКА