15 діб на роздуми

15.03.2008
15 діб на роздуми

Черновецький «відпочине», поки працюватиме комісія. (Фото УНІАН.)

Як і прогнозувала «УМ», позавчора ввечері Віктор Ющенко видав указ про тимчасове відсторонення Леоніда Черновецького з однієї з його посад — глави Київської міської державної адміністрації. Столичний мер у своїй заяві просив про десять днів перепочинку від «наклепників», Президент же встановив інший термін — 15 днів. Саме стільки часу триватиме службове розслідування і працюватиме комісія, яка вивчить діяльність Черновецького і, слід думати, обвинувачення, висунуті мерові Кабміном. З учорашнього дня обов’язки глави КМДА виконує віце–мер Анатолій Голубченко.

 

Комісія розбрату

Однак вважати Ющен­ка та Тимошенко однодумцями в питанні подальшої долі Черновецького рано. Справедливіше буде сказати, що почалася гра з перехоплення ініціативи — між президентською та прем’єрською командами. Адже до складу комісії, призначеної Ющенком, посадовці, пов’язані або з секретаріатом Президен­та (Роман Безсмертний, Наталія Анненкова, Роман Жуковський), або з «НУНС» (віце–прем’єр Іван Васюник, міністр юстиції Микола Оніщук, міністр будівництва Василь Куйбіда, народний депутат Андрій Давиденко), або ті, кого важко уявити в ролі викривачів Черновецького («губернатор» Дніпропетровщини Віктор Бондар, голова Донецької облради Анатолій Близнюк, мер Одеси Едуард Гурвіц, нардеп–«регіонал» Євген Геллер) тощо. Голова комісії — Васюник — був одним із тих урядовців, які не підтримали Тимошенко в ініціюванні відставки Черновецького. БЮТ у комісії представляє фактично тільки міністр економіки Данилишин.

«Комісія, яку створив Президент, — це антикомісія, її скликано для того, щоб заглушити розпорядження Кабміну (щодо звільнення Черновецького)», — заявив учора на прес–конференції народний депутат від «НУНС» (група «Народна самооборона») Олександр Омельченко. Колишній мер Києва розкритикував персональний склад комісії, зазначивши, що до неї не ввійшли опозиційні до Черновецького депутати, представники Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, КРУ. Омельченко навіть висловив намір відкликати свій голос за призначення Оніщука міністром юстиції — через нібито неприпустиме трактування Конституції й законодавства.

А тим часом сайт «Українська правда» поінформував про деякі подробиці рішення, ухваленого щодо ситуації в Київраді Радивилівським районним судом Рівненщини. По–перше, з’ясувалося, що до суду позивався Андрій Андрюшкін — один із 15 перебіжчиків із БЮТ до «черновецької» більшості, яких з’їзд Блоку Тимошенко позбавив депутатського мандата. По–друге, голова Радивилівського суду Віталій Кохно та суддя Прачук (в ухвалі, яку оголошували в Київраді, зазначено: «Прочук Л. І.») повідомили в листі на ім’я голови ЦВК, що насправді їхній суд не ухвалював жодної постанови, яка торкалася б Київради. На тлі такої очевидної фальсифікації зі сторони промерської більшості тьмяніють навіть «нестиковки» з географією та статусом суду, до якого звернувся Андрюшкін (екс–БЮТівець, живучи і працюючи в Києві, шукає справедливості у Рівненській області, до того ж — чомусь не в адміністративному, а в районному суді). Тож зрозуміло, що про «рейдерські атаки» (а саме так розцінила фракція Блоку Черновецького позицію Прем’єрки Тимошенко; у фракційній заяві навіть йдеться про її «брудну стратегію захоплення влади») волати слід не лише симпатикам столичного мера. Надто грубою була витівка з підробкою суддівського вердикту — навіть за теперішніх цинічних методів боротьби.

Саботаж ЦВК

До речі, щодо цинізму: дивні речі відбуваються нині не лише в районних судах, а й у Центрвиборчкомі. «УМ» уже писала про те, що засідання ЦВК, де мали реєструвати — у відповідності до закону про імперативний мандат — нових депутатів Київради від БЮТ, було двічі зірване. Як пише «Українсь­ка правда», голова ЦВК Володимир Шаповал (один із тих, хто не брав участі в засіданні комісії 13 березня і не забезпечив кворуму) лише формально перебував у відрядженні по 13–го числа включно. Насправді Шаповал прибув рейсом із Мальти о 00:10 і міг устигнути ранком на засідання ЦВК, якби мав таке бажання.

Можливо, знаючи про цю обставину, Юлія Ти­мошенко побажала Ша­повалу здійснити свій заклик до відставки Центрвиборчкому в індивідуальному порядку і піти з посади самому. Принагідно вона відзначила, що БЮТ не збирається відкликати своїх представників із ЦВК. «Представники від нашої політичної сили чесно ходять на засідання ЦВК, голосують згідно із законом і Конституцією, і мені б дуже хотілося, щоб так само чинив керівник ЦВК. (...) Але він свідомо зриває засідання комісії щодо видачі посвідчень новим депутатам Київради. Це означає, що, на жаль, корупційні дії мера Києва і його команди поширилися практично майже на все вище керівництво держави», — сказала Тимошенко.

 

ДО РЕЧІ

Питання щодо проведення дострокових виборів у Києві буде у ВР проголосоване, як тільки пройде необхідну процедуру. Про це повідомив учора по завершенні зустрічі з Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком лідер «НУНС» В’ячеслав Кириленко. Він нагадав, що це положення прописане в додатку до коаліційної угоди, і висловив готовність підтримати дострокові вибори в столиці фракцією «Наша Україна — Народна самооборона» в повному складі.