«Ренілада» і «Поршваген»

13.03.2008
«Ренілада» і «Поршваген»

(Володимира СТАДНІКА.)

Днями було підписано угоду про купівлю французьким автомобільним концерном «Рено» за мільярд доларів 25 відсотків акцій російського «АвтоВАЗу». Таким чином з’явилася надія на відродження автомобільної марки «Лада», яка свого часу була королевою доріг Радянського Союзу. Це взаємовигідна угода, оскільки відтепер автомобільний альянс «Рено–Ніссан–АвтоВАЗ» виходить на третє місце у світі (після «Дженерал Моторс» і «Тойоти») за річними обсягами виробництва та продажу автомобілів.

«Рено» і «Ніссан» будуть швидше сприяти відродженню «Лади» в Росії, ніж використовувати свого нового партнера для проштовхування своїх виробів на російський ринок», — вважає аналітик автомобільної дослідницької групи «Глобал Інсайт» Пол Ньютон. Російський автовиробник планує подвоїти до 2015 року обсяги продажу своїх автівок, довівши їх до 1,5 мільйона на рік.

Альянс збереже і захистить торгівельну марку «Лада», яка має стати в Росії «народним автомобілем», — цитує «Інтерфакс» Сергія Чемезова, главу російської державної холдингової компанії «Ростехнологія», яка володіє 75 відсотками акцій «АвтоВАЗу».

Закордонні інвестори вступили в активну боротьбу за російський автомобільний ринок. Він переживає період буму, впродовж минулого року зріс на 34 відсотки, що більше, ніж інші два найбільш динамічні автомобільні ринки світу — Індії та Китаю. До кінця наступного року Росія має випередити Німеччину і стати найбільшим автомобільним ринком Європи.

А німецька компанія — виробник розкішних спортивних «Порше» — повідомила про намір придбати за 10 млрд. євро контрольний пакет акцій «Фольксвагена» (у перекладі — «народний автомобіль»). «Порше» вже володіє 31 відсотком акцій цього виробника, але в понеділок рада директорів компанії вирішила мати в своєму розпорядженні контрольний пакет акцій «Фольксвагена».

Ситуація на авторинку виробників нагадує ставок, де більша риба ковтає меншу. Буквально за пару днів до цього «Фольксваген» придбав за 4,4 млрд. доларів контрольний пакет акцій «Сканії», провідного шведського виробника вантажівок. У результаті цих двох угод під контролем «Порше» опиняється великий сегмент європейського автомобільного бізнесу.

 

АНЕКДОТ

У зв’язку з придбанням контрольного пакета «АвтоВАЗу» фірмою «Рено» новий автомобиль спільного підприємства отримає назву «Авно».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>