Лондону насниться українська корова

12.03.2008

12–річна киянка Юлія Ступницька на днях поїде в Лондон представляти Україну в галереї сучасного мистецтва «Тейт Модерн». Наприкінці лютого її картина «Сон корови» перемогла у Санкт–Петербурзі в міжнародному дитячому творчому проекті «The Unilever International Schools Art Project (UISAP) 2007–2008». Тепер українську корову оцінюватимуть фіналісти країн–учасниць і просунута Англія.

Юля Ступницька навчається у 7–Б класі ССЗШ №98 у Києві. Каже, що коли їй запропонували взяти участь у проекті, згадала про корову, яку колись малювала. «У корови, як ви знаєте, нудне та сіре життя. Вона пасеться десь за межами яскравого та красивого села. І ось корова бачить сон, ніби вона, така яскрава і красива, летить над сірим та нудним селом — власне це і є моє розуміння краси та протиріччя» — пояснює свій вибір Юля.

Олег Пінчук каже, що «Сон корови» відібрали без питань. «Вона дитяча і яскрава. Відразу видно, що робота геніальна. Дівчинка показала, що корова летить, а не стоїть над селом. Юлічка підсвідомо повернулася до архаїчних почуттів, національного коріння. Відчутно фольклорний стиль Марії Приймаченко. Я впевнений, що «Сон корови» стоятиме на аукціонах і продаватиметься за велику ціну», — каже Олег Пінчук.

Проект UISAP заснований спільно британською галерею сучасного мистецтва «Тейт Модерн» і компанією «Юнілівер» у 2001 році і об’єднує десятки тисяч дітей з 40 країн світу. Україна у ньому вже втретє бере участь, але переможницею стала вперше. Мета проекту — допомогти школам різних країн розвивати творчі здібності учнів, надихати дітей на створення прекрасного протягом усього навчального року.

Міжнародний дитячий проект UISAP проходив в Україні у грудні минулого року. У ньому взяли участь 520 дітей із 217 шкіл України віком від 10 до 16 років із шести найбільших міст України: Києва, Львова, Донецька, Харкова, Дніпропетровська та Одеси. Цьогорічна тема «Краса та протиріччя: різні світи» пов’язана з ім’ям колумбійської художниці Доріс Сальседо та її інсталяцією, яка відкрилась у Лондоні 9 жовтня 2007 р.

До складу Національного журі конкурсу, окрім організаторів, увійшли художник Сергій Поярков, скульптор Олег Пінчук і головний спеціаліст департаменту середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ольга Корнілова. Вони довго сперечалися, які роботи обрати фіналістами. Після суперечок зійшлися на трьох — картина «Сон корови» Юлії Ступницької була поза сумнівом, також до фіналу пройшли Дар’я Бондар (15 років, м. Донецьк) з її роботою «Золота клітка» та Марія Лисенко (12 років, м. Київ) — «Вантаж проблем чи політ наших мрій?». Щоб не залишити без уваги 19 найбільш яскравих художніх витворів, Поярков і Пінчук подарували їм свої альбоми з автографами.