А ви, росіяни, коли за газ заплатите?

05.03.2008

Україна — це не просто країна, яка у великих кількостях спалює російський та середньоазійський газ. Вона його ще й транспортує — своєю територією на Захід. А грошики за це не одержує!.. Принаймні останні три місяці.

Саме так, у яскравій наступальній манері, відреагував перший віце–прем’єр Олександр Турчинов на звинувачення російської сторони у неплатежах та частково перекритий газовий кран. «З грудня російський «Газпром» ні копійки не перерахував «Нафтогазу» за забезпечення транзиту російського газу. Але ж ви не чули, щоб «Нафтогаз» сказав: якщо до п’ятого березня не будуть проведені розрахунки, ми перекриваємо вам газ?» — додав перший віце–прем’єр. Для досягнення справделивості Олександр Турчинов пропонує запросити міжнародних експертів: «щоб вони подивилися, як Україна розраховується за газ і чому російський «Газпром» не платить за транзит. Ми готові показати всі платіжні документи, баланси газу, які споживаються в Україні».

Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов звинувачення української сторони визнав повністю. І заявив — вони би й раді платити, навіть зацікавлені у цьому, але «Нафтогаз», мовляв, не надіслав рахунки. І тому бухгалтери «Газпрому» від безсилля розводять руками — хотіли б заплатити братам–українцям, але не знають як.

Оскільки протиріччя між сторонами у черговий раз загострилися, до бою підключилася важка артилерія. Так, позавчора ввечері український Президент Віктор Ющенко зателефонував своєму російському візаві Володимирові Путіну. Як повідомила прес–служба Кремля, сторони обговорили виконання українською стороною домовленостей у газовій сфері.

Але навіть розмова лідерів не охолодила войовничий запал російського газового монополіста. Після того як на кордоні нам частково прикрутили вентиль, газпромівці чекали у гості керівництво українського «Нафтогазу». Але так і не дочекалися. І тому вони пригрозили: «Оскільки перемовини не поновилися, 4 березня о 20.00 за московським часом Україні скоротять поставки ще 25 відсотків газу». Таким чином, якщо росіяни реалізують свої погрози, ми отримуватимемо усього лише 40 відсотків газу від необхідного нам.

Але Україна у такій ситуації не буде сидіти склавши руки. Вчора керівництво «Нафтогазу» пояснило: якщо «Газпром» займеться подібним «бєспрєдєлом», національна акціонерна компанія буде змушена «вдатися до адекватних та асиметричних дій для захисту інтересів власних споживачів». Тобто відбирати газ у європейських споживачів. Спочатку, за словами керівників «Нафтогазу», «Газпром» грубо порушує Європейську енергетичну хартію, а наша країна насамперед дбатиме про власну енергетичну безпеку.

 

ДО РЕЧІ

Директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін спробував вибити чи не найбільший козир з рук власного уряду. Як відомо, керівництво Кабміну стверджувало: зменшення постачання російського газу — це, звичайно, зло, але невелике. Бо власні запаси дозволяють нашій економіці успішно працювати цілий місяць. Пан Бородін заявив: щонайбільше... три години! Саме за цей час наша індустрія здатна використати 40 мільйонів кубометрів газу зі сховищ, які належать «Нафтогазу України». Інший газ там, звичайно, є, причому досить багато — але належить він комерційним структурам: «розкрученим» посередникам «Росукренерго», «УкрГазЕнерго», «Укрнафті», та частково — держрезерву. У перший день нинішнього року було понад 22 мільярди кубів, через два місяці — трохи більше 15 мільярдів. Тобто 7 мільярдів кубометрів газу уряд Тимошенко, за словами близького до опозиції Костянтина Бородіна, просто поцупив.

Сам Кабмін із подібними звинуваченнями не погоджується. «Можете бачити, чого варті заяви уряду Януковича, що вони залишили наступникам повний порядок у галузі. Вони залишили нам порожні газосховища» — прокоментував радник прем’єр–міністра з енергетичних питань, народний депутат Олександр Гудима.