Капітан залишає корабель

05.03.2008
Капітан залишає корабель

Сергій Ребров дає дорогу молодим. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У понеділок капітан київського «Динамо» Сергій Ребров офіційно заявив, що з 8 червня цього року він стане гравцем клубу російської прем’єр–ліги — казанського «Рубіну». Чутки про можливий перехід Ребрухи ходили вже два тижні, але до підписання дворічного контракту 33–річний футболіст уперто стверджував, що він має угоду з «Динамо», чинну до літа 2008 року, й ні про що інше не думає, а в інтернеті, мовляв, написати можуть і не таке.

Утім інформація підтвердилася. Один із символів українського футболу останнього десятиріччя віддав перевагу середнякові російського чемпіонату (татарський клуб посів 10–те місце за підсумками 2007 року). На трансфер ветеран зважився попри те, що президент «біло–синіх» Ігор Суркіс говорив, що готовий запропонувати Реброву довічний контракт, а після того як «Рубін» зробив Сергієві конкретну пропозицію, Суркіс–молодший «перебив» її фінансово. Але після трьох років, проведених на Батьківщині (нагадаємо, раніше Ребров грав у «Тоттенхемі» й «Фенербахче»), Сергій таки вирішив переїхати в Росію. Щоправда, нинішній чемпіонат України він збирається дограти до кінця, хай навіть представники казанців не проти заплатити «Динамо» компенсацію, аби Ребров грав за «Рубін» уже зараз.

Можливо, у Ребрухи взяв гору просто спортивний інтерес — відчути на власній шкірі, поки є можливість, рівень футболу ще в одній країні. Адже в Україні загадок для нього не залишилось, а в Англії й Туреччині він награвся досхочу — так, що хотів чимдуж утекти додому. Ймовірно, подібне бажання — пізнати незвідане — рухало й Шевченком, коли він шукав «добра від добра» й переїздив з Мілана до Лондона.

Ребров каже, що просто хоче грати в футбол, регулярно виходячи на поле. У «Динамо» минулого сезону місце в складі йому знаходилося не завжди. Новий керманич, Юрій Сьомін, начебто довіряв екс–форварду, а нині півзахисникові, надавав можливість пограти у контрольних матчах. Але, скажімо, в першому поєдинку весняної частини чемпіонату з «Дніпром» на поле не випустив. Можливо, саме це й стало вирішальним чинником у роздумах футболіста — Ребров поставив свій підпис на угоді з татарським клубом по поверненні з Дніпропетровська до Києва. Крім того, п’ятий номер «Динамо» каже, що настав час давати дорогу молодим, яким довіряє тренер. І справді — у стартовому складі з’явилися Допілка й Кравець, а Алієв у матчі проти «Дніпра» вийшов на заміну.

Сьомін твердить, що не хотів би, аби Ребров ішов із «Динамо», але водночас новий тренер не став Сергія умовляти. А Ігор Суркіс в інтерв’ю газеті «Спорт–Експрес» висловив сподівання, що в 2010 році, по завершенні контракту з «Рубіном», Ребров може знову вдягнути динамівську футболку, як це вже було одного разу після його п’ятирічних мандрів Європою.

Але ж тоді Ребрусі буде 36 років, а в такому віці на високому рівні уже не грають...