«Блакитний» борг

23.02.2008

Якщо в перший день свого візиту до Москви Юлія Тимошенко про це тільки мріяла, то на другий їй таки вдалося поговорити про газ. Прем’єр­міністр України мала зустріч із головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером, хоч він, здавалося, не надто цього прагнув. Зустрітися — зустрілися, але особливої користі з того, схоже, не винесла жодна сторона. Сподівання журналістів, що по завершенні переговорів леді Ю з Міллером проведуть спільну пресконференцію, не виправдалися: росіянин не вийшов до преси взагалі, а Тимошенко поспілкувалася з представниками ЗМІ уже в аеропорту перед відльотом до України.

Основним «месиджем» Прем’єр­міністра була вже звично категорична заява про те, що «Росукренерго» й «Укргаз­Енерго» можуть пакувати валізи — на українському газовому ринку більше й сліду їхнього не буде. Як з’ясувала Тимошенко, борг України вимірюється не тільки космічними сумами доларів, а й великими обсягами газу. За словами ЮВТ, йдеться про майже 4 мільярди середньоазіатського газу, які «невідомо кому належали, хто і куди його продавав». Також Юлія Володимирівна запевнила, що жодних спільних російсько­українських підприємств, які б мали доступ на внутрішній газовий ринок України, створено не буде. Хоча під час їхньої зустрічі, за даними присутніх на переговорах джерел, Міллер заявив, що чекає від України чіткого дотримання тих домовленостей, які були досягнуті 12 лютого між президентами Ющенком і Путіним. Нагадаємо, йдеться, зокрема, про повернення 1,5 млрд. українського боргу за газ, який надходив нам із Росії, і про створення «Газпромом» і «Нафтогазом» на паритетних засадах двох спільних підприємств для постачання газу в Україну.

Як стверджує газета «Коммєрсант», якщо домовленості президентів не будуть виконані, Росія збирається негайно перейти до постачань Україні винятково російського газу (досі його змішували з дешевшим середньоазіатським) за ціною 320 доларів/тис. куб. м. Видання також, із посиланням на свої джерела, повідомляє, що Тимошенко запропонувала Міллеру відновити роботу над Міжнародним газотранспортним консорціумом по управлінню українською газотранспортною системою в обмін на доступ до розробки родовищ газу в Росії і прямі (без посередників) постачання середньоазіатського газу в найближчі три роки.

У секретаріаті Президента наслідками візиту Ти­мошенко задоволені, адже «розпочати переговори з чистого аркуша», як вона того хотіла, Прем’єрці не вдалося. Як зауважує в розповсюдженій учора заяві голова СП Віктор Балога, проведені пані Юлією переговори стали практичним продовженням домовленостей між президентами Ющенком і Путіним. Важливо, що уряд готовий якнайшвидше погасити заборгованість перед «Газпромом». «Візит Тимошенко засвідчив, що пошук результату тільки тоді буде успіш­ним, коли всі зусилля будуть спрямовані на єдину мету й узгоджені», — наголосив Балога.

 

ДО РЕЧІ

Незалежно від того, наскільки розчарованою повернулася Юлія Тимошенко з Москви, про цю поїздку в неї залишаться й приємні спогади. Як повідомляє «Українська правда», в перший день візиту, одразу після переговорів з Путіним, українська гостя подалася на зустріч з Аллою Пугачовою. Знамениті жінки познайомилися, поговорили й попили разом каву.