Прийде весна – буде й партія?

23.02.2008

Через тиждень політрада «Народного союзу «Наша Україна» збереться на засідання, аби обговорити останні проблеми в партії. 1 березня «нашоукраїнці» розглянуть політичну ситуацію і приймуть заяву з приводу виходу з партії сімох політиків. Рішення провести засідання напередодні прийняла президія НСНУ.

«Ми зберемося для того, щоб обмінятися думками і визначити позицію, — повідомив голова «НУНС» В’ячеслав Кириленко, перебуваючи у Полтаві на зустрічі з партактивом. — Якщо чиясь думка не співпадає з думками голови партії, сьогоднішнього її керівництва, більшості однопартійців – будь ласка, відстоюйте її, аргументуйте свою позицію. Але за будьяких обставин її треба оприлюднювати. Як це має бути в демократичній партії».

В’ячеслав Кириленко також заінтригував заявою, що на засіданні політради буде оприлюдне­но перші набутки у справі створення єдиної партії. Нагадаємо, не створення такої сили було однією з декларованих причин, чому семеро відомих «НУНСівців» вийшли із партії. «Першого березня буде оприлюднено погоджений статут єдиної партії, погоджену в основному (десь на 95 відсотків) програму та організаційні умови об’єднання, — обіцяв Кириленко. — У випадку, коли цей процес, — хай навіть за участю не всіх дев’яти партій блоку, але тих, які найбільш структуровані, — набуде розвитку й матимемо згоду їхніх політичних лідерів, ми зможемо оприлюднити дату об’єднавчого з’їзду. Напередодні такого з’їзду, зрозуміло, відбудеться і позачерговий з’їзд нашої партії, який ухвалюватиме рішення про об’єднання».

Голова «Нашої України» не вірить, «що хтось із тих, хто гучно грюкнув дверима», насправді вийшов із партії через те, що досі не створено єдиної націоналдемократичної партії. «Вибачте, якщо за 16 років ніхто не спромігся її створити, то не можна вимагати від когось зробити це за півроку», — зазначив Кириленко.

В’ячеслав Анатолійович вважає, що відкол впливових і не дуже політиків «дуже швидко завершиться». Аби розставити крапки над «і», він попросив усіх, хто входить до політради, неодмінно приїхати на засідання 1 березня. І згадав досвід осені, коли не без «підніжок» тих, хто днями вийшов із НСНУ, політрада не змогла провести засідання через відсутність кворуму. А тоді мало розглядатися питання про створення демократичної коаліції і недопустимість «широкої».

Відповідаючи на запитання, чи обговорював керівник «Нашої України» ситуацію в партії із почесним головою НСНУ Віктором Ющенком, Кириленко сказав: таке спілкування вже було, «але деталі цієї розмови не потрібно оприлюднювати до зустрічі глави держави з партійцями, яка запланована на найближчий час».