Вітю, Петю, до роботи!

23.02.2008

Учора засідання Верховної Ради знову не відкрилося, зате в кінці тунелю, набитого повітряними кульками з написами «НАТО — ні!», начебто з’явився просвіт. Принаймні в цьо­му запевняє Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. «Я бачу, що у фракцій меншості, які блокують трибуну, з’явилося бажання зайти в сесійну залу», — сказав учора спікер.

Учора Арсеній Яценюк зустрічався із фракціями Блоку Юлії Тимошенко та «Нашої України — Народної самооборони». Напередодні спікер мав розмову з фракціями меншості. Яценюк наголосив, що єдиним виходом із парламентської кризи є проведення консультацій лідерів фракцій у понеділок з підписанням політичної угоди. За його словами, до тексту угоди вже внесли пропозиції фракції Партії регіонів, Блоку Литвина, БЮТ, а ввечері мала долучитися і «НУ». Що ж до КПУ, то симоненківці єдиним виходом із ситуації називають проведення референдуму щодо НАТО. Яценюк висловив сподівання, що на вихідних буде напрацьовано текст політичної угоди, і наступного тижня парламент запрацює, повідомляє УНІАН.

Яценюк сказав, що коаліція згодна піти назустріч опозиції. «Проте я не підтримую гнучкість із тезою прогинатися. Ніхто ні перед ким тут прогинатися не буде, всі фракції рівні», — підкреслив спікер.

Тим часом лідер Партії регіонів Віктор Янукович у інтерв’ю радіо БіБіСі заявив, що головна вимога Партії регіонів — прийняття постанови по НАТО, «тому що це стало головною причиною блокування роботи парламенту». За словами Януковича, Партія регіонів вимагає ухвалити постанову, «яка унеможливлює будьякі дії влади щодо вступу до НАТО без проведення всеукраїнського референдуму». Учора у парламенті було зареєстровано відповідну постанову авторства Януковича. Це вже сьома з тих, які стосуються НАТО.

Янукович вважає, що нинішня ситуація виллється або в дострокові вибори, або в переформатування коаліції. «Така коаліція у Верховній Раді працювати не здатна, — сказав Янукович. — Вона не здатна ухвалювати закони. Ще якийсь час за цим усім можна буде спостерігати, але я впевнений, що ми повернемось до цих висновків. Тоді виникне питання: що робити далі? Є два напрями — чи переформатування коаліції, чи нові дострокові вибори».