Гастролі з посвятою трьом ювілеям

22.02.2008
Гастролі з посвятою трьом ювілеям

Сцена з вистави «Богдан».

Львівських «курбасівців» столичній пресі представляв Сергій Проскурня. Представляв не лише як відомий режисер та давній друг колективу, але і як новопризначений радник міністра культури Василя Вовкуна. «Ми разом готували десятирічний, п’ятнадцятирічний ювілей театру, тепер ось і його двадцятиріччя», — розказав Сергій Владиславович. Тож, анонсуючи гастролі Львівського театру імені Курбаса у Києві, які триватимуть з 25 лютого до 2 березня, він не забув розповісти про загальнодержавне значення цієї мистецької події.

«Донедавна мистецтво найкращих творчих колективів країни у Києві презентувалося у вигляді мистецьких звітів областей, — нагадав відому практику радник міністра Проскурня. — Такі «солянки» давали певний мистецький зріз тієї чи іншої області, але вони не давали повного, цілісного уявлення про той чи інший колектив. На останній колегії міністерства Василь Вовкун запропонував видозмінити гастрольну політику і проводити у столиці повномасштабні гастролі найкращих мистецьких колективів. Театр імені Леся Курбаса — перший проект у цьому починанні».

Власне, кращого і «влучнішого» претендента для такої відповідальної місії годі було й шукати. Очолюваний Володимиром Кучинським театр імені Курбаса на даному етапі обріс цілою купою ювілейних дат, про які варто нагадати і в Києві. По­перше, двадцятиріччя самого театру, який був заснований у 1988 році. По­друге, сімдесятиріччя Василя Стуса, чиї твори першими на театральній сцені поставили саме «курбасівці». По­третє, 120річчя самого Леся Курбаса, яке з перемінним успіхом протягом року відзначалося в Україні. (До речі, якщо бути особливо прискіпливим, то тут львів’яни вже відверто спізнилися, оскільки 25 лютого виповнюється вже 121 річниця з дня народження Курбаса. Але ці зауваження, за великим рахунком, формальність чистої води). Гастрольна афіша була сформована з огляду на ці дати.

«Марко Проклятий, або Східна легенда» — вистава за поезіями Василя Стуса, якого Володимир Кучинський називає «одним із небага
тьох творців міцних структур мови, міцного, місткого слова... яке може передавати глибинний зміст архетипів культури». Нею «курба­сівці» розпочинають. (Прологом до гастролей буде вшанування Леся Курбаса та Василя Стуса — 24 лютого у приміщенні храму св. Василія Великого відбудеться концерт давніх українських духовних наспівів «Учта»). Буде два спектаклі за Сковородою — «Благодатний Еродій» та «Наркіс». Привіз Кучинський виставу «Богдан», п’єсу до якої написав дуже шанований ним драматург Клім. Завершатимуть гастролі «курбасівців» дві найостанніші постановки театру — «Чекаючи на Ґодо» за Семюелем Беккетом та «MaNa HatTa» за п’єсою австрійської поетки, драматурга та філософа Інґеборґи Бахман.

Окремим пунктом у цих гастролях стоїть вистава «Мудрість на щодень», яку покажуть студенти Кучинського акторського курсу ЛНУ ім. І. Франка. Вистава створена за мотивами байок Езопа «Лисиця і цап», «Танцюючі мавпи», «Півень, собака та лисиця», «Вовк та лелека», «Лисячий хвіст», «Орел і хлібороб», «Мавпарибалка», «Ли­сиця і виноград» та інших, режисери — Олег Стефан і Тарас Віщун. Своїх студентів Кучинський дуже хвалить і сподівається, що такої ж високої думки про них буде і столична публіка. «Я б усіх своїх студентів із задоволенням брав би до театру, — заявив Ку­чинський. — Але в них поріз­ному складається життя»...

Що правда, то правда. Ось Станіслав Дудник, наприклад, учивсяучився у Кучинського, а потім узяв та й гайнув до Києва. Сьогодні він — один із найперспективніших акторів Молодого театру. На сцені якого, до речі, протягом наступного тижня і гастролюватимуть «курбасівці».