Жити будемо довше, жити будемо здоровіше?

22.02.2008

Ще у вересні минулого року під головуванням Президента Віктора Ющенка відбувся всеукраїнський форум з однойменною назвою, де детально обговорювали демографічну кризу в країні та шляхи оздоровлення нації. Тож розробка, а потім і впровадження відповідної програми — логічний і просто необхідний крок. Позавчора міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко разом із колегами представив громадськості проект концепції загальнодержавної цільової соціальної програми «Здорова нація».

Статистика невтішна і приголомшлива. Тривалість життя українців аж на 10—12 років менша, ніж у громадян Євросоюзу. За цим показником ми випереджаємо лише одну країну Європи — Росію. «Це катастрофа, — розводить руками директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова. — Складається парадоксальна ситуація: за темпами економічного зростання Україна одна з перших на континенті, але водночас зростає і смертність. А ще в 60–х роках минулого століття українці були довгожителями».

За словами голови Національної ради з питань охорони здоров’я при Президенті Миколи Поліщука, лише від алкоголізму щороку гине понад 40 тисяч наших співгромадян. А від травм минулого року померло на 2,5 тисячі більше осіб, ніж у 2006–му, причому половина з них — у дорожньо–транспортних пригодах. Аби боротися з такими страшними цифрами, «Здорова нація» впродовж п’яти років, з 2009–го по 2013–й, пропонує комплекс заходів. Зокрема, соціальну рекламу здорового способу життя, від якого на 50 відсотків залежить здоров’я людини. Рекламу (навіть приховану) алкоголю та тютюну пропонують заборонити як таку. Також планують збільшити акцизні податки на ці вироби, а отримані таким чином додаткові гроші для держбюджету використати на будівництво спортивних майданчиків.

«Уже цього року плануємо розпочати масове спорудження стадіонів, басейнів, льодових палаців... Адже 80 відсотків тих, що маємо, збудовані ще за радянських часів. Вони не відповідають нормам безпеки й не надають належних умов для заняття фізкультурою, — каже «спортивний» міністр Юрій Павленко. — Ми провели переговори з міністерствами оборони, внутрішніх справ, яким належить немало спорткомплексів, аби спільними зусиллями створити центри олімпійської підготовки, а також розгалузити систему невеликих спортивних майданчиків. Маю надію, що Мінфін теж буде нашим союзником».

Загалом, плани грандіозні. Але скільки разів подібні прожекти так і лишалися на папері... На реалізацію згаданої програми потрібно мільярд–півтора гривень. За словами Павленка, уже бюджет наступного року мав би виділити 70 млн. національної валюти на здоровий спосіб життя. 20 млн. передбачається використати на облаштування спортивних майданчиків у закладах дошкільної освіти.

Якщо намічені плани вдасться реалізувати, з 2013–го українці житимуть довше майжне на два роки, матимуть якісні харчі, менше залежатимуть від згубних звичок і щодня принаймні півгодини займатимуться спортом. Невже так буде?!

Олена ТАРАНЕНКО