Косово ділить ЄС і світ

20.02.2008
Косово ділить ЄС і світ

Прем’єр Косова Хашим Тачі тримає новий прапор країни — жовтий силует території під шістьма білими зірками на синьому тлі (за мотивами прапора ЄС). (Фото Рейтер.)

Парламент Сербії на позавчорашньому вечірньому засіданні голосами 225 депутатів (із 234 присутніх) анулював як незаконну декларацію про проголошення незалежності провінції Косово. Але того ж дня самопроголошену країну визнали «дві найбільші світові демократії»: Афганістан та Сполучені Штати. Слідом за ними пішли й інші друзі албанців Косова: Албанія, Туреччина, Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія.

Європейський Союз дозволив своїм членам діяти в цьому питанні на власний розсуд. 20 із 27 країн–членів ЄС заявили про готовність визнати незалежне Косово. Вчора це збиралася зробити Польща. Сьогодні чи в найближчі дні Косово визнають Чехія, Австрія, Фінляндія, Данія, Бельгія та Болгарія. Про свій намір не визнавати незаконно проголошену країну заявили члени ЄС Іспанія, Греція, Словаччина, Румунія, Кіпр, а також Шрі–Ланка, Індонезія, Грузія, Азербайджан, В’єтнам, Китай, Росія, ПАР.

«Американська підтримка для Ко­сова — це продовження агресії НАТО», — заявив у парламенті Сербії прем’єр–міністр Воїслав Коштуніца. Протести переносяться на вулиці Белграда та інших сербських міст. Б’ються шибки в будинках дипломатичних представництв, які визнали незалежність Косова. Сербська влада закликає радикальну молодь припинити акти хуліганства. Учора в Белграді відбулася 10–тисячна демонстрація студентів. Сьогодні має відбутися генеральна проба сил: на вулицях столиці Сербії планують зібратися до двох мільйонів громадян, які висловлять свій протест проти того, що Вашингтон відібрав у Сербії значну частину її території, знехтував волею цілого народу.

Термінове засідання Ради Безпеки ООН не дало результату, бо країни Заходу блокують будь–яке рішення про незаконність косовського суверенітету. Президент Сербії Борис Тадич лише в­стиг висунути вимогу анулювати незаконний акт до Генсека Об’єднаних Націй Пан Кі Муна. РБ ООН, частина членів якої є винятково «адвокатами» албанців Косова, не допускає, щоб питання порушення Пріштиною та Вашингтоном міжнародного права було винесене на розгляд Генеральної асамблеї ООН.

Сербія, як і обіцяла, почала відкликати своїх послів із тих країн, які визнали незалежність Косова, та видаляти дипломатів цих країн із Сербії. Вже відкликано амбасадорів Сербії зі США, Великої Британії, Австралії, Туреччини та Франції. Дипломати цих країн отримали 48 годин на те, щоб залишити територію Сербії.

Незаконні дії Америки та Косова дали поштовх ланцюговій реакції на самих Балканах. Тепер розпад загрожує нестабільній Боснії і Герцеговині, бо представники керівництва однієї з її складових — Республіки Сербської — заявили про намір добиватися створення своєї незалежної держави за косовською моделлю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>