«Універсал» по–депутатськи

16.02.2008
«Універсал» по–депутатськи

Голова ВР Арсеній Яценюк підготував текст компромісної угоди між більшістю й опозицією. (Фото УНІАН.)

Від блокування парламенту стомилися всі. А найбільше, мабуть, Арсеній Яценюк, якому доводиться щодня товкти воду в ступі марних «погоджувальних» рад. Тому для різноманіття під час чергового рауту переговорів учора спікер запропонував парламентським лідерам три шляхи виходу з кризи: розглянути у сесійній залі всі проекти постанов щодо НАТО, ухвалити запропонований ним компромісний варіант проекту постанови щодо НАТО, який відповідає тексту Універсалу національної єдності, підписати угоду про відновлення роботи сесії.

У проекті такої угоди, який Голова ВР підготував і надіслав усім головам фракцій, зазначається: лідери парламентських сил домовилися «прийняти до відома», що підпис Яценюка під листом на адресу Генерального секретаря НАТО «не є консолідованою позицією конституційного складу ВР». Також потенційні підписанти визнають чинність постанов парламенту від 19 вересня 2006 р. і від 21 листопада 2002 р. та статті 8 Закону України «Про основи національної безпеки», обіцяють розпочати пленарні засідання і надалі утриматися від практики блокування трибуни і президії Верховної Ради.

Яценюк наголосив, що цей «універсал» є не юридичним, а політичним документом, який «дає можливість політичним силам відступити один крок назад задля того, щоб зробити два кроки вперед, зайти у стіни парламенту і розпочати роботу. Розпочати у тому числі опозиційну боротьбу, але не фізичну, а інтелектуальну». Це в інтересах усіх парламентських сил, адже зараз, на думку Арсенія Петровича, Раду намагаються використати «як інструмент політичної кризи». І «для всіх учасників політичного процесу є дуже великий ризик узагалі вилетіти з політичної орбіти», якщо компроміс не буде знайдено. Тому до понеділка, зазначив Голова ВР, лідери фракцій повинні визначитися, адже відлік 30–денного терміну, після якого в разі бездіяльності парламент може бути розпущений, триває...

Що таким чином можна вийти з «блокади», погодилися всі парламентські лідери. Тільки дехто вважає, що текст угоди має бути «зов­сім інакшим». За словами нардепа від Партії регіонів Михайла Чечетова, його політична сила обов’язково братиме участь у розробці компромісного документа» і навіть устигла делегувати для виконання цієї місії своїх провідних юристів — Лавриновича й Лу­каш.

А тим часом їхній однопартієць Василь Кисельов відповідним проектом постанови запропонував внести зміни до календарного плану другої сесії ВР, домовившись 18—22 лютого працювати в комітетах, а 26—29–го — у режимі пленарних засідань. Мабуть, «Регіони» потребують часу на роздуми над «своїми» пунктами в політичній угоді. От тільки для того, щоб ухвалити постанову Кисельова, депутатам усе ж доведеться проголосувати за неї в сесійній залі, а отже, попрацювати бодай півгодини вже наступного тижня.