Романтика у «клітинку»

09.02.2008
Романтика у «клітинку»

Довге й прозоре наступної осені–зими буде на вістрі моди (сукня від бренду Темperley London’s). (Фото Рейтер.)

Романтичним і трохи консервативним натурам модні тенденції наступної осені–зими сподобаються. Судячи з колекцій, показаних на щойно завершеному тижні моди «прет–а–порте» у Нью–Йорку, їм буде з чого вибрати. У гардероби модниць повертається стиль 50–х років минулого сторіччя, однак і такі актуальні нещодавно 80–ті залишаються в моді. Довгі сукні, легкі тканини, рукави–«ліхтарики» й багатошарові спідниці — якщо ви все це полюбляєте, бути вам на вістрі модних тенденцій. А от шанувальницям стилю унісекс не пощастило — він наступного сезону не котируватиметься. Більше того, навіть жіночні за кроєм штани краще змінити на спідниці — брюки тепер не модні.

Розпочалися покази у столиці моди Нового світу з так званого «червоного дефіле», яке відкрила дружина президента США Лора Буш. Цей благодійний захід, усі кошти від якого підуть на просвітницький проект першої леді, покликаний нагадати американцям про переваги здорового способу життя, завдяки якому можна уникнути захворювань серця. «Серцевим хворобам однаково, що ви носите. Вони — головний убивця жінок», — повідомляв глядачам транспарант, вивішений над подіумом.

А потім прийшла черга відомих і не дуже дизайнерів. Хоча тема здоров’я фігурувала і в їхніх колекціях: скажімо, показ австралійського бренду Sass&Bide був присвячений подрузі модельєрок, яка померла від раку молочної залози. Назвавши колекцію «Веселка для Кейт», дизайнерки щедро оздобили її блискітками, стрічками, яскравими візерунками у цирковому стилі.

Натомість Ерін Фетерстон, покази якої залюбки відвідують голлівудські знаменитості, вирішила нагадати модному світу про хіпі. Моделі, вбрані у легкі туніки, сукні–кльош із завищеною талією та вечірні плаття в такому ж стилі, символізували «дітей квітів» ще й віночками на головах. Між іншим, чи не найпопулярнішим головним убором наступної осені–зими буде... стрічка. Вплітайте її у волосся, обмотуйте нею голову, зав’язуйте розкішні банти, і ніякий капелюшок не потрібен.

Хоча загалом на подіумі панували приглушені фарби, все ж не можна не відзначити прихильність моди сезону осінь/зима–2008 до насиченого зеленого і фіолетового кольорів. Дуже актуальним буде білий і, звісно, класичний червоний, який, здається, не вийде з моди ніколи.

А з візерунків чи не найпопулярнішою на Нью–Йоркському тижні моди була «клітинка». Її, зокрема, активно пропагувала Кароліна Еррера. У колекції знаменитої дизайнерки переважали костюми в жокейському стилі, вбрання у стилі амазонок і довгі приталені сукні, що нагадують про придворну моду часів Робін Гуда.