Дванадцять тонн на руку

09.02.2008

Тернополянин Іван Дутчишин встановив черговий світовий рекорд, піднявши 56–кілограмову гирю 214 разів за годину. Це вже третє Іванове найбільше у світі досягнення у цьому виді спорту — так Дутчишин перевершив два власні минулорічні світові рекорди. Перемогу в тернопільському спорткомплексі «Текстильник» зареєстрував віце–президент міжнародної федерації зі встановлення вищих світових досягнень у нетрадиційних видах спорту Михайло Рябець, який для цього спеціально приїхав із Мінська.

Після привітань Іван Дутчишин заявив, що через місяць—півтора планує підняти ту саму вагу впродовж години вже 250 разів, а взагалі (при власній вазі 84 кг) збирається дійти до рекорду зі 100–кілограмовою гирею. Також він запевнив присутніх, що не приймає жодних стимулюючих препаратів для збільшення сили та витривалості, окрім звичайних вітамінів.

На думку Михайла Рябця, у Дутчишина — талант від Бога. В Україні подібне під силу ще тільки двом спортсменам — донеччанину Дмитру Халаджі та харків’янину Давиду Кльонову, а у світі з тернополянином можуть змагатися і взагалі одиниці. Дутчишину належать кілька незвичайних спортивних рекордів, два з яких свого часу він встановив на телепередачі «Кунсткамера»: Іван найшвидше бігав із 50–кілограмовим мішком і зробив найбільше стрибків через журнальний столик.