У літературну моду входить «міні»

06.02.2008

Часто одна перлинка на тоненькому ланцюжку має значно вишуканіший вигляд, ніж рясні разки перлового намиста. Трапляються й унікальні перлини, що порівняно з красою і вартістю однієї з них більшість перлів світу доречно порівняти хіба що з перловою крупою. Першого лютого стартував новий всеукраїнський літературний конкурс малих форм. Вперше змагатимуться не поети, не романісти, а прозаїки–мінімалісти.

Назва конкурсу — «Сила малого» — просто приречена на кпини й різночитання. Але це саме те, що здатне чудово попрацювати на популяризацію справи. Ініціатором конкурсу став тижневик «Сім’я і дім», який видається в Луцьку. Координатор і член журі конкурсу, арт–критик Юка Гаврилова розповіла «УМ», що це літературне змагання не має жодних вікових обмежень. Не мають значення також громадянство і країна, де мешкає автор. Головне — щоб твори були талановиті й написані українською мовою. Адже в Україні є чимало яскравих авторів, які не мають змоги видавати свої книжки лише тому, що пишуть коротку прозу, а не розлогі «епічні полотна». Так наша література може проґавити свого Бокаччо, О. Генрі чи Фіцджеральда.

Кращі оповідання організатори конкурсу планують видати збіркою, яка буде презентована восени на львівському Форумі видавців. Конкурс передбачає гран–прі, три перші премії та цілу низку заохочувальних. Нині початковий призовий фонд складає десять тисяч гривень.

Переможців визначатиме журі, яке очолить головний редактор тижневика «Сім’я і дім» Іван Корсак. Серед членів журі — президент Форуму видавців Олександра Коваль, письменники Василь Шкляр, Михайло Бриних, журналіст Віталій Жежера, критики Костянтин Родик та Юка Гаврилова.