Розтиражована ганьба

26.01.2008
Розтиражована ганьба

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Повернення в Едем» — таку назву мала кустарна, майже півгодинна порнострічка, яку місяць крутили серед молоді Зіньківського району, що на Полтавщині. Її режисером, як було вказано в титрах, був Володимир Литвиненко (всі імена задіяних у цій брудній історії змінено. — Авт.), а в «головних ролях» виступала колись закохана сільська парочка — Ліна і Саша. І тепер творцеві цього «шедевру» загрожує провести найближчі п’ять–сім років у місцях не дуже віддалених. На п’ять років може потрапити туди ж і Олександр — за задоволення статевої пристрасті неприродним способом умовного покарання не передбачено. 19–річна Ліна слідчими органами визнана потерпілою як особа, що страждає легкою розумовою відсталістю і яка не усвідомила своїх дій.

 

Сам собі «режисер»

Ніхто з учасників зйомки нічого докладно пояснити не може. Або не бажає. Твердять одне: про наслідки не думали. Тому в курс справи вводить в.о. першого заступника начальника Зеньківського райвідділу міліції Олександр Житник:

— Секс із потерпілою перед цим, як нам вдалося з’ясувати, вже намагалася зняти на камеру мобільного телефону Simens група підлітків, у «головній чоловічій ролі» тоді виступав один із друзів Володимира, — каже Олександр Іванович. — Щоправда, того разу хлопців підвела батарея в мобільному, яка розрядилася. Немає зйомки — немає і документальних доказів цього факту. Однак, дізнавшись про це, Литвиненко вирішив показати хлопцям, як треба «працювати». І на свою першу зарплату купив новеньку Nokia 3250 за 1690 гривень. Не від­кладаючи в довгу шухляду, насамперед узявся випробовувати фотокамеру.

Для проведення зйомок Володимиру знадобилися автомобіль знайомого, Сашкова дача: він у головній ролі й кілька помічників–«асистентів». Серед помічників опинилася і Лінина подруга Катя. Їй потрібно було викликати дівчину з дому нібито на дискотеку в санаторій, розташований неподалік від села. Але коли Ліна опинилася в салоні легковика, машина поїхала не просто трасою, а повернула ліворуч. І через кілька хвилин компанія з восьми молодих людей опинилася в сусідньому селі — в покинутій хатині, що колись належала покійним батькам Олександра.

— Просто сиділи там, розмовляли, а потім Саша попросив усіх вийти з будиночка, а він з Ліною залишився, — розповідає Володимир. — Хвилин 15 ми всі гуляли на вулиці. Коли зайшли у будинок і ввімкнули на кухні світло, побачили, що парочка займається своєю справою. Особливої уваги на нас вони не звертали. Я дістав телефон і ввімкнув камеру мобільного. Саша з Ліною були не проти зйомки, попросили тільки, щоб їхні обличчя не було видно.

Володимир — «режисер» і «оператор» в одній особі — до цього не прислухався і «прославив» своїх героїв на весь район. Жорстке порно місцевого виробництва дивилися у багатьох компаніях, одного разу серед глядачів ролика опинилася і старша сестра Ліни. Вона розповіла про це матері, а та звернулася в міліцію.

— Відзнятий матеріал супроводжувався «підказками», вульгарними коментарями і хихиканням присутніх, — розповідає пан Житник. — Тут таки стояла подружка Ліни і теж підсміювалася. У «головного героя» не було ерекції і присутні примушували дівчину робити йому еротичний масаж. Та відмовлялася, але їй пригрозили: відмовлятимешся, додому пішки підеш (а це майже десять кілометрів). Наказували ставати в різні пози, займатися мастурбацією, підштовхували хлопця до анального сексу.

— Якби я знав, чим це закінчиться, ніколи б у житті такого не зробив, — кається зараз Володимир.

Семеро проти однієї

— Саша, ти дійсно відчував тоді себе героєм? — ставлю запитання непоказному на вигляд хлопцю середнього зросту в робочому одязі. Ми зі співробітником міліції знайшли його в одній із ремонтних майстерень міста.

— Хто його знає... Може, був нетверезий — відповів він, ухиляючись.

— Чому ж ти не припинив займатися сексом? Адже це — справа інтимна.

— Мені сказали, що все зітруть...

— Ні, ти не зрозумів запитання. Навіщо ти продовжував займатися сексом при свідках, та ще й з увімкненою відеокамерою? Ти отримував від цього особливе задоволення чи тобі, можливо, обіцяли чимось віддячити?

— Та ніхто мені нічого не обіцяв. Я того вечора повернувся з роботи і лагодив велосипед. Приблизно за годину за мною заїхав один товариш, ми з ним випили пива, зізвонилися з дівчатками. Я свою дачу не пропонував, мені просто сказали, що поїдемо туди. А потім нас із Ліною залишили вдвох і сказали: «Робіть, що треба». Ну, ми й почали займатися сексом...

— Зараз кожен вигороджує себе, як може, — коментує Олександр Житник. — Насправді вся компанія з восьми осіб (окрім потерпілої) була у змові, і Саша знав про те, що їх із Ліною зніматимуть. Просто скористалися довірливістю дівчини, її, м’яко кажучи, не зовсім аде­кватною поведінкою. До речі, додому «героїню» порнофільму так і не відвезли, а просто прогнали з дачі.

Через кілька днів після цього Володимир виїжджав на відпочинок до Криму і зайшов до 13–річного хлопчака в селі, у якого був комп’ютер: «Скинь цей ролик на «комп», а прийде мій друг Вадим, запишеш йому на диск», — попросив малого.

— Більше я нікому не дозволяв брати запис, — виправдовується зараз Володимир.

Проте «полуничка» розійшлася досить швидко. Тепер Литвиненка звинувачують не лише у виготовленні, збуті і розповсюдженні порнографічної продукції, а ще — у втягуванні неповнолітнього в злочинну діяльність, а також у його розбещенні. Щодо Олександра, то йому інкримінують зґвалтування особи в безпорадному стані і задоволення статевої пристрасті неприродним способом. Вилучені декілька дисків із записом і мобільний телефон Литвиненка є речовими доказами у справі. До речі, Володимир знав, з якого приводу його розшукує міліція, але все–таки не видалив відео зі свого телефону. Каже, йому так порадили: мовляв, можливо, доведеться доводити в суді, що насильства над Ліною не було.

Незабаром оцінку всьому дасть суд.

Вікторія СОКОЛОВА

 

P.S. Автор вдячна співробітникам Центру зв’язків із громадськістю УМВС України в Полтавській області за сприяння в підготовці матеріалу.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>