Україна прирекла російського опозиціонера на смерть?

05.01.2008

Вінницька правозахисна група обурена вироком Замостянського районного суду, який «засадив» на 40 діб російського опозиціонера, одного з організаторів «Маршів незгодних», члена забороненої в Росії Націонал–більшовицької партії Михайла Гангана. Як сказано у повідомленні вінницьких правозахисників, вони планують оскаржити в Апеляційному суді Вінницької області рішення судді Прокопчук, яка 2 січня задовольнила подання УБОЗ МВС України про надання згоди на тимчасовий арешт Гангана. Зневаживши той факт, що вже 31 грудня до управління МВС у Вінницькій області було передано документи, які підтверджували факт звернення російського «нацбола» до Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та написаної заяви про надання йому статусу біженця в Україні.

Ситуація справді тривожна, адже ставлення російської влади до противників путінського режиму більш ніж жорстке. «Огрубілі до кам’яних меж органи внутрішніх справ РФ, схоже, вже вирішили, що легше фізично знищити радикальних опозиціонерів, ніж шукати якісь адміністративні обґрунтування для їхніх численних арештів, — стверджує російський політолог Станіслав Бєлковський у статті для сайту «Українська правда». — Менше ніж місяць тому загинув друг і соратник Гангана — 22–річний «нацбол» із підмосковного Серпухова Юрій Червочкін. Його побили менти — усього лише за розклеювання опозиційних листівок. Побили на смерть».

Михайла Гангана затримали 31 грудня на вокзалі у Вінниці українські міліціонери під час спільної операції з російськими спецслужбами. Російська Федерація оголосила цього хлопця в міжнародний розшук за обвинуваченням в організації мирної акції громадської непокори — «Маршу незгодних», який відбувся у місті Самара 18 травня 2007 року. Суд демократичної української держави чомусь зневажив прохання Михайла про надання статусу біженця і, таким чином, наразі фактично не існує законних перешкод для екстрадиції 21–річного Гангана до Російської Федерації.

«Якщо «нацбол» буде виданий російській владі, його чекають 12–15 років колонії строгого режиму. Але до звільнення він, цілком імовірно, може і не дожити», — зазначає Бєлковський. А Вінницька правозахисна група у своєму повідомленні з цього приводу наголошує, що передавши російській владі Гангана, який перебуває у процедурі надання статусу біженця, Україна порушить свої міжнародні зобов’язання у галузі прав людини. Зокрема, йдеться про зобов’язання не видавати біженців до країн їхнього походження та не передавати осіб до країн, де їм загрожують катування та жорстоке і таке, що принижує людську гідність, поводження. «Очевидний політичний характер злочину, за який Гангана переслідують у Росії, унеможливлює передачу згідно із приписами ст. 3 Європейської конвенції про видачу правопорушників 1957 року, учасниками якої є як Україна, так і РФ», — наголошується у заяві правозахисної групи. Її члени також закликають Державний комітет України у справах національностей та релігій забезпечити російському опозиціонерові, який зараз перебуває у вінницькому СІЗО, доступ до справедливої процедури визначення статусу біженця.