Сім років відбудь — один відріж

Сім років відбудь — один відріж

Роман Шпек, який донедавна був головою місії України при Європейському Союзі, йде у банківський бізнес. Про це він заявив у інтерв’ю Українській службі Бі–Бі–Сі. У 1993–1995 роках вихідець із Прикарпаття Шпек очолював Міністерство економіки, в наступні два роки був першим віце–прем’єром, до 2000–го головував у Національному агентстві з питань розвитку та європейської інтеграції. Починаючи з 2000–го, тобто впродовж семи років, представляв Україну при Євросоюзі. Коли в минулому грудні — просто перед голосуванням за склад нового уряду — Президент Ющенко звільнив 53–річного Шпека з його посади в Брюсселі, багато хто припускав, що наступним місцем роботи Романа Васильовича буде керівний пост у Міністерстві закордонних справ. Але МЗС очолив інший — Володимир Огризко.

Клон тіні

Клон тіні

У 1998 році в Україні з’явився перший тіньовий Кабмін — його створила Юлія Тимошенко. В 2001–му естафету спробувала перейняти Наталія Вітренко. У березні 2005–го, програвши вибори, «тіньовізмом» марив Віктор Янукович — своєму (так і не народженому) дітищу він придумав назву «суспільний Кабінет Міністрів». А дещо згодом, після відставки, протиставити власну структуру уряду Єханурова обіцяла та ж таки Тимошенко. Тож ідея, як бачимо, популярна. І навіть популістська. Адже якоїсь вагомої ролі тіньові уряди в історії України не відіграли. Втім це не заважає бажаючим створювати їх знову.

Україна прирекла російського опозиціонера на смерть?

Україна прирекла російського опозиціонера на смерть?

Вінницька правозахисна група обурена вироком Замостянського районного суду, який «засадив» на 40 діб російського опозиціонера, одного з організаторів «Маршів незгодних», члена забороненої в Росії Націонал–більшовицької партії Михайла Гангана. Як сказано у повідомленні вінницьких правозахисників, вони планують оскаржити в Апеляційному суді Вінницької області рішення судді Прокопчук, яка 2 січня задовольнила подання УБОЗ МВС України про надання згоди на тимчасовий арешт Гангана. Зневаживши той факт, що вже 31 грудня до управління МВС у Вінницькій області було передано документи, які підтверджували факт звернення російського «нацбола» до Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та написаної заяви про надання йому статусу біженця в Україні.

Всі статті рубрики