Джонні Депп у ролі молодого Сталіна?

05.01.2008
Джонні Депп у ролі молодого Сталіна?

Джонні Депп і молодий Йосип Джугашвілі — знайдіть десять подібностей.

2 січня були названі лауреати третьої за значимістю (після Букерівської та «Орандж») літературної премії Великої Британії «Коста». Премії «Коста» присуджують у п’яти категоріях: «Дебютна книга», «Роман», «Біографія», «Поезія» та «Дитяча література». Грошовий додаток до премії становить п’ять тисяч фунтів стерлінгів (приблизно 50 тис. гривень). У першій категорії кращим визнано дебютний роман молодої літераторки, донедавна листоноші Кетрін О’Флінн «Те, що втрачене». Цій жінці також варто було б вручити премію «За наполегливість», якби така існувала. Адже текст О’Флінн відмовилися видавати 14 видавництв і лише 15–те погодилось. Роман номінувався і на Букерівську премію, і на «Орандж», щоб нарешті бути гідно оціненим журі премії «Коста», повідомляє британська газета «Гардіан». 37–річна лауреатка, яка до поштарки встигла попрацювати вчителькою та продавщицею музичного магазину, заявила кореспонденту «Гардіан»: «Сподіваюсь, що мій роман подарує людям надію. Дуже важко видати свою книгу, і вдвічі важче, якщо ти прагнеш цього з великими амбіціями. У мене такого не було, бо я захищена своїм вродженим песимізмом». Події роману «Те, що втрачене» розгортаються в безкінечних коридорах та пасажах великого міського торговельного центру. «Це страшний роман із вигадливою конструкцією та захоплюючою таємницею, який поєднує в собі гумор і пафос» — так обґрунтувало свій вибір журі.

Але справжній сюрприз подарував переможець у категорії «Біографія» британський історик Саймон Сібег Монтефйорі, який відразу ж після отримання премії «Коста» за свою історичну розвідку «Молодий Сталін» підписав контракт на її екранізацію з продюсеркою великої американської кіностудії «Мірамакс» Елісон Оуен. Сценарій художнього фільму за біографічною книгою Монтефйорі напише Джон Ходж, відомий своїми сценаріями до культових британських кінохітів про молодіжні субкультури «На голці» та «Мілка могила». Лауреат віддав роботі над монументальною книгою про молоді роки радянського диктатора сім років життя, тому з радістю повідомив: «Цією книгою я закінчую зі Сталіним». Учений планує зайнятися історією Єрусалима.

Для вивчення раннього періоду життя Йосипа Сталіна британець багато часу провів у радянських архівах, виїздив до Грузії, де зустрічався та розмовляв з 109–річною грузинкою, яка була присутньою на першому весіллі Сталіна 1906 року. «Якщо фільм буде зніматися не грузинською мовою, то ідеальним виконавцем головної ролі був би Джонні Депп», — сказав Саймон Сібег Монтефйорі.