Свиня спортивна: скромно, але історично

28.12.2007
Свиня спортивна: скромно, але історично

Грацію й майстерність Ганни Безсонової світові судді нарешті оцінили гідно. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Так склалося, що передолімпійські сезони для наших спортсменів виходять не особливо яскравими. Хтось економить сили перед головним стартом чотириріччя (а для когось — головним стартом усього життя), хтось не бажає «світитися» перед суперниками й розкривати свої справжні можливості, хтось — просто вичікує, аби не розпорошуватися на «дрібниці». А єдину в 2007 році золоту медаль на чемпіонатах світу в олімпійських дисциплінах Україна здобула саме в тому виді спорту, де якраз і треба показати себе в усій красі перед пекінськими Іграми, — в художній гімнастиці. Отже, переможниця року в нашому «індивідуальному заліку» — Ганна Безсонова.

 

Медалі світового рівня

На успіх гімнастки Ганни Безсонової очікували давно. Але то травми, то залаштункові ігрища не дозволяли киянці зійти на вищу сходинку п’єдесталу пошани. І ось на світовому форумі в Греції судді нарешті віддали вихованці Ірини й Альбіни Дерюгіних «золото» в абсолютній першості.

Вересневий тріумф Ганни для нашої художньої гімнастики став четвертим за роки незалежності й першим — із 2001 року. Крім перемоги в «абсолюті», Безсонова виборола срібні нагороди за вправи зі стрічкою й булавами, «бронзу» — за програму з обручем. У травні Аня вигравала на етапі Кубка світу у Франції, а в серпні стала героїнею Всесвітньої універсіади в Таїланді, назбиравши п’ять медалей найвищого ґатунку.

Ще одну золоту медаль в олімпійському виді на березневому чемпіонаті світу в Мельбурні виграв плавець Олег Лісогор. Але дистанція в 50 метрів, на якій переміг броварчанин, не входить до олімпійської програми. У грудні Лісогор тріумфував уже на континентальному форумі, ставши 12–разовим чемпіоном Європи.

Молода Ганна Хлістунова з Рівного свою «бронзу», здобуту в уже згаданому Мельбурні на 100–метрівці брасом, може спроектувати й на очікувану нагороду з Пекіна.

Трохи раніше порадували нас двоє чернігівських біатлоністів. У лютому Андрій Дериземля приніс Україні першу чоловічу медаль чемпіонату світу, показавши третій час у спринті. Не менш знаменним став успіх Оксани Хвостенко, яка виграла гонку з масовим стартом на етапі Кубка світу в словенській Поклюці. До цього наші дівчата не знали смаку перемог упродовж п’яти років.

На літньому світовому форумі в Японії двома медалями розжилися наші легкоатлети. Броварчанка Людмила Блонська, поновивши рекорд України, стала другою в семиборстві, а донеччанка Ірина Ліщинська прибігла до «бронзи» на дистанції 1500 м.

У грудні порадував ще один представник «королеви спорту». Дніпропетровець Сергій Лебідь виграв свій сьомий (!) чемпіонат Європи з кросу. Крім того, Федерація легкої атлетики доволі успішно провела найбільші міжнародні змагання — в березні в Ялті відбувся Кубок Європи з метання.

Не залишилися без відзнак представники силових видів спорту. Майстер вільної боротьби Ібрагім Алдатов після торішнього «золота» нині обмежився срібною нагородою світового форуму. Луганський боксер В’ячеслав Глазков і Василь Ломаченко з Білгород–Дністровського стали другими на чемпіонаті світу в Чикаго. Сергій Дерев’янченко з Миколаєва отримав там бронзову медаль.

Олімпійський чемпіон зі стрибків на батуті Юрій Нікітін «на світі» посів лише десяте місце, проте двічі тріумфував на етапах Кубка світу в Бельгії й Болгарії. Наступного року спортсмен з Миколаєва захищатиме свій титул у Пекіні.

З неолімпійських видів відзначимо «розумовий» успіх шахіста Василя Іванчука. Львів’янин став чемпіоном світу в бліці — партіях зі скороченим контролем часу. Лідер збірної України довів, що найшвидше на планеті вміє знаходити правильні рішення.

Після трирічної перерви повернув собі звання найсильнішої людини світу в турнірі богатирів Василь Вірастюк. Тож, як бачимо, українці продовжують поєднувати розум і силу.

У професіональному боксі відбулося поповнення полку українців — чемпіонів світу. Тепер їх нараховується четверо. До Володимира Кличка, Сергія Дзинзирука й Володимира Сидоренка приєднався Юрій Нужненко. У грудні киянин переміг у Франції місцевого боксера Фредеріка Клозе й став володарем тимчасового титулу за версією WBA у вазі до 66,7 кг.

«Команди молодості нашої»

Якщо минулорічний вибір Національним олімпійським комітетом України четвірки наших шаблістів як «команди року» викликав сумніви з огляду на виступ на «мундіалі» футболістів, то нинішні провідні позиції фехтувальників сумнівам не підлягають. Тепер на перші ролі вийшли наші жінки, точніше, дівчата. Бо навіть не всім срібним призеркам чемпіонату світу в Санкт–Петербурзі і чемпіонату Європи в Генті серед шаблісток виповнилося 20 років! Чудову четвірку склали Олена Хомрова, Галина Пундик, Ольга Харлан, Ніна Козлова. Відзначимо також першу в історії України медаль у змаганнях на рапірах — Ольга Лелейко взяла «бронзу» «на Європі».

А от команди з ігрових видів спорту минулий рік провалили. Ані жінки, ані чоловіки не скористалися шансом пробитися до фінальної частини баскетбольних чемпіонатів Європи. Жіноча гандбольна збірна спочатку створила маленьке диво, перегравши в «плей–оф» ЧС–2007 олімпійських чемпіонок із Данії. Але у фінальній частині турніру, на майданчиках Франції, команда Леоніда Ратнера посіла лише 13–те місце. Тож бронзовий призер попередньої Олімпіади в Пекіні не виступатиме.

Футбольна збірна не змогла потрапити до фіналу чемпіонату Європи, посівши у відбірковій групі лише четверте місце. Після цього пішов у відставку головний тренер «синьо–жовтих» Олег Блохін. Тож найбільшою перемогою нашого футболу–2007 можна вважати виграш Україною й Польщею тендеру на право проведення континентальної першості 2012 року. Щоправда, з такими темпами підготовки, які спостерігаються нині, УЄФА може позбавити нас цього свята.

Наші футбольні клуби вперше за останні п’ять років вилетіли з єврокубків ще в осінній частині сезону 2007/08. «Динамо» й «Шахтар» посіли останні місця у квартетах Ліги чемпіонів, причому кияни програли всі матчі, встановивши кілька антирекордів.

Хокейна збірна України після дев’яти років у вищому дивізіоні вилетіла до першої ліги, посівши на чемпіонаті світу в Москві останнє місце. І це — на тлі помітного прогресу в роботі ФХУ, обумовленого приходом нової команди керівників.

Нові–старі кадри перед головним стартом

Серед європейських здобутків відзначимо успіх у кульовій стрільбі. Львів’янка Наталія Кальниш здобула перше за роки незалежності українське «золото» чемпіонату континенту в стрільбі з малокаліберної гвинтівки з трьох положень. Командою наші панянки на чолі з Кальниш стали другими.

Важкоатлетка з Чернігова Ольга Коробка виграла чемпіонат Європи, що проходив у французькому Страсбурзі, встановивши рекорд Старого світу.

Незадовго до Нового року відбулася заміна на посту головного «спортсмена» країни. На місце «регіонала» Віктора Коржа, який просидів у своєму кріслі близько року, повернувся Юрій Павленко, котрий очолював профільне міністерство в 2005–2006 роках.

Наступний рік пройде під знаком не лише Щура (за китайським гороскопом), а й у прожекторах олімпійського Пекіна. Сподіватимемося, що в Китаї нашим спортсменам вдасться себе проявити з найкращого боку й привезти додому побільше нагород — аби нашим «щурам» було що погризти.