Підполковник уважно слухає

22.12.2007

У серпні цього року в Чернігові значний резонанс мало затримання співробітниками облуправління СБУ осіб, що прослуховували «на замовлення» місцевих чиновників та їхні високі кабінети. Тоді кримінальну справу за «прослушку» в місті порушили вперше. До складу нелегальної фірми входили колишні співробітники міліції, які не соромилися слухати навіть колег з обласного УМВС. Нині резонансна справа отримала логічне продовження: якщо тоді її порушили щодо виконавця, затриманого на місці скоєння злочину, то тепер – ще й стосовно організатора незаконної «прослушки». Як вдалося дізнатися «УМ», підозрюваним є колишній начальник міськвідділу міліції, а нині депутат міськради від Партії регіонів Дмитро Шевчук.

 

За словами прокурора Чернігівської області Анатолія Василевського, прокуратура порушила кримінальну справу проти депутата саме за причетність до організації незаконного прослуховування телефонних розмов. «Підозрюваному інкриміновано скоєння злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу – ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.163; ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ст.182; та ч.3 ст.27, ч.2 ст. 359, — перераховує прокурор області. — Проведення досудового слідства в цій справі доручено слідчому відділу УСБУ області. Слідство проводиться у відповідності до вимог законодавства».

Нагадаємо, що кілька місяців тому СБУ припинила діяльність комерційної структури, під прикриттям якої функціонувала злочинна група, що незаконно здійснювала оперативно–розшукову діяльність «на замовлення». Колишні міліціонери вправно прослуховували телефонні розмови, здійснювали візуальне спостереження («вели клієнта»), збирали компромат на держслужбовців та підприємців. На озброєнні фірми був значний арсенал спеціальних технічних засобів для негласного отримання інформації: закладні пристрої, приховані відеокамери, а також комплекс моніторингу мереж стільникового зв’язку, пристосований для використання в легковому автомобілі.

Під час обшуку «фірми» оперативники вилучили чимало доказів, зокрема, аудіозаписи телефонних розмов. За словами прес–секретаря СБУ Марини Остапенко, зловмисники зуміли перехопити 63 тисячі розмов(!), а сам комплекс для «прослушки» активно використовували ще з вересня 2006 року. За чотири місяці слідство зібрало достатньо доказів і щодо організатора «прослушки».

Те, що 44–річний Дмитро Шевчук підозрюється в організації прослуховування, перестає дивувати, коли згадати, що він свого часу працював заступником начальника оперативно–технічно відділу УМВС області, який власне і займається оперативним прослуховуванням та спостереженням. На пенсію міліціонер пішов відразу після Помаранчевої революції з посади начальника міськвідділу міліції. До речі, під час подій листопада 2004 року пан Шевчук зумів «прославитися», як постраждалий під час масової сутички між «помаранчевими» демонстрантами і міліцією біля міської ради. Тоді вибух петарди ледве не повибивав міліціонеру очі. Не виключено, що саме статус «жертви помаранчевого режиму» допоміг Шевчуку потрапити до списку Партії регіонів і стати депутатом. Паралельно він, за прикладом багатьох «орлів Білоконя», працює керівником служби охорони однієї з найбільших у Чернігові фірм, що торгує будматеріалами.

Цікаво, що підслідний не перебуває під вартою. Як вдалося дізнатися «УМ» із компетентних джерел, ціна свободи підполковника міліції у відставці — грошова застава у розмірі 50 тисяч гривень. Секретар Чернігівської міськради Віктор Голець підтвердив «УМ», що прокуратура області уже повідомила раду про порушення стосовно Дмитра Шевчука кримінальної справи. Але навряд чи це питання стане предметом обговорення на найближчій сесії. За словами пана Гольця, існує презумпція невинуватості, до того ж позбавити свого колегу депутатського статусу дуже важко. Фракція ПР у міськраді ще не робила жодних заяв стовно пана Шевчука.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>