РАХУНКОВА ПАЛАТА

21.12.2007

15 мільйонів гривень

виділить на підтримку дитячих будинків сімейного типу в 2008 році фонд «Розвиток України». Як повідомив президент фонду, народний депутат Рінат Ахметов, «це окрема програма, і ми скоро проінформуємо громадськість, куди спрямуємо ці гроші».

На 22 тисячі осіб

скоротилось населення України з 1 жовтня по 1 листопада. Тож, за останніми даними Держкомстатистики, чисельність українців складає близько 46,42 мільйона осіб. Загалом за перші 10 місяців 2007 року в країні народилося 397 806 дітей, а померло майже вдвічі більше людей — 630 291 особа. Тим часом, згідно з останнім переписом населення України, проведеним 5 грудня 2001 року, в країні проживало 48 457 100 людей.

5 995 шахтарів

травмовано в Україні з початку року. З них смертельно — 249 осіб, у тому числі 19 шахтарів померли в шахтах від серцево–судинних захворювань (це становить більше 8 відсотків від усіх смертельних нещасних випадків, що сталися на підземних роботах). Рівень травматизму зі смертельними наслідками, порівняно з відповідним періодом торік, зріс на 91 випадок (249 проти 158), або на 58,0%, повідомляє прес–служба Держгірпромнагляду.

962 засуджених

помилував у 2007 році Президент України Віктор Ющенко. Останній у цьому році указ глава держави підписав 18 грудня, ним буде звільнено (або ж скорочено міру покарання) 100 засуджених. Серед помилуваних у цьому році — 241 жінка і 721 чоловік, з яких 167 інвалідів і хворих, 81 багатодітний, 55 старих людей, 373 особи молодого віку, 7 ветеранів війни, 19 учасників ліквідації і потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС.

133 країни світу

скасували на сьогодні вищу міру покарання. Торік лише 25 держав продовжували застосовувати смертну кару. Причому 91 відсоток усіх виконаних у 2006 році смертних вироків припадає на Китай, Іран, Ірак, Пакистан, Судан і США. Міжнародна амністія уже звернулася до урядів цих країн із закликом негайно встановити мораторій на виконання смертних вироків.

64 журналісти

в 17 країнах загинули цього року при виконанні професійних обов’язків, повідомляє радіо «Свобода», посилаючись на щорічну доповідь міжнародного Комітету на захист журналістів. За даними комітету, цей показник — найгірший за більш ніж 10 років. За даними правозахисників, п’ятий рік поспіль найнебезпечнішою для журналістів країною є Ірак.

50 додаткових потягів

на Новорічні та Різдвяні свята призначила «Укрзалізниця» через шалений попит на квитки у ці дні. Крім того, «Російськими залізницями» призначено 30 додаткових потягів у напрямку України, повідомляє прес–центр «Укрзалізниці». Якщо попит не вдасться задовольнити, залізничники розглянуть можливість призначення ще певної кількості позапланових потягів.

30–й закордонний паспорт

одержав днями 25–річний рівненчанин Андрій Дедюхін. Для Рівненщини це — своєрідний рекорд. У відділі громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб розповіли, що хлопець змінює паспорти через часті поїздки за кордон. Як пояснив він сам, щомісяця іноді доводиться виїжджати за межі України у бізнесових справах до 30 разів. Найбільше рекордсмен–мандрівник бував у Польщі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>