Майбутнє, яке обирає Сумщина

18.12.2007

Свого часу професор Сумського державного університету Леонід Мельник запропонував зробити Суми екологічною столицею України. Звісно, базуючись на наукових даних. І хоча Леонід Григорович жартома називав свою ідею «сумськими Нью–Васюками», та був переконаний, що раніше чи пізніше в тому чи іншому вигляді вона втілиться в життя. Задум ученого жив, трансформувався, обростав пропозиціями. «Екологічна столиця» набула іншого формату: Екополіс «Еко–Сумщина». І для обговорення теми вже збиралася міжнародна конференція, що рекомендувала практичне втілення.

 

Заробляти на чистоті?

Ідея екологічної столиці теж здавалася нереальною, і дехто ставився до неї навіть не скептично, а просто «ніяк»: яка столиця, у яких Сумах?! Але доктор економічних наук, завідувач кафедри економіки Сумського державного університету та директор Інституту економіки розвитку Міносвіти і науки та НАНУ Леонід Мельник «вирощував» свою ідею, апробував її на колегах — вітчизняних та зарубіжних, знаходив прихильників.

...Цьогорічної весни в Сумському прес–клубі відбулася незвичайна презентація книги. Наукове видання створив міжнародний колектив авторів. Очолили цю групу упорядники — український професор Леонід Мельник та професор Люк Хенс із Бельгії. Вони й виступили перед сумськими журналістами. Ще одним гостем прес–клубу став посол Королівства Бельгія в Україні Марк Вінк. Відгукнувшись на запрошення, він приїхав на презентацію, бо будь–які ідеї позитивного співробітництва, сказав пан Вінк, цікавлять його країну. Візит став нагодою для зустрічі пана посла із головою обласної адміністрації Павлом Качуром. А під час неї знову виникла тема професора Мельника — це наголос на екології у розвитку області. Тоді народилася ідея наступної спільної зустрічі — проведення міжнародної конференції. І вже до кінця року вона відбулася. На ній цілком серйозно обговорювали проблему екополісу.

Що ж таке екополіс? Це можливість надати життєдіяльності області пріоритетний напрямок — екологічний. Тобто Сумщина має стати інкубатором товарів та послуг екологічного спрямування. І відповідно заробляти на екологічній чистоті, здобувати прибуток для області. «До мене ще на конференції підійшли й зауважили, що якось цинічно це звучить: заробляти на чистоті, — розповідає Леонід Мельник. — Треба, мовляв, за основу ставити загальнолюдські пріоритети, розвиток людини. Але я вважаю, що ми вже досить набудувалися комунізму. Заробляти, створивши екологічно чисте виробництво і випускаючи чисті товари, — це заробляти благородно. Це значить відмовитися від брудного. А створити сито для виробників і залучати та заохочувати лише тих, для кого обов’язковою умовою є екологічна чистота, — це й буде впливом на розвиток людини».

Які товари та послуги можуть бути в екополісі? Їхнє розуміння не варто звужувати. Сюди відноситься й зведення сміттєпереробних заводів, і створення харчових продуктів, і відповідна підготовка студентів... На сьогодні як пріоритетні для екополісного розвитку, а відтак для обговорення владою та науковцями, визначено три напрямки: аграрну сферу, зелену енергетику і будівництво, екотуризм.

Головна база — це бажання

Чи має область підгрунтя для створення екополісу? На це запитання один із соратників розробки ідеї начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Сумській області В’ячеслав Черненко відповідає так: «Головна база — це бажання. А в деяких людей воно не просто є, воно фонтанує. І таких людей стає все більше».

Екологічна привабливість області визнана незалежними експертами. За дослідженням ООН (Environmental, 2007), Сумщина є однією з шести областей України, де рівень екологічного навантаження можна вважати задовільним. На державній карті результатів даної оцінки забрудненіші області позначено темним. І на Лівобережній Україні лише Сумщина має безпечно світле забарвлення. Звісно, проблеми у регіоні є, їх треба вирішувати. Але немало і позитиву. Так, понад 6,5 відсотка території займають землі природно–заповідного фонду — на рівні України це добрий показник. 19 відсотків — ліси... Ці фактори говорять самі за себе.

«Екологізація нашого життя — цілком логічний шлях, — каже начальник Головного управління економіки Сумської облдержадміністрації Олександр Сітак. — Зараз стоїть завдання скласти програму екополісного розвитку. Діятиме робоча група при голові обласної адміністрації. Ми вивчаємо позитивний досвід, напрацьований іншими країнами в даному напрямку... Звичайно, економічні передумови створення екополісу важко оцінювати в грошових одиницях. Але за екологізацією — майбутнє. Ми єдині заявили поки що про таку спеціалізацію, тож не можна гаяти часу, аби не втратити пріоритетів».

Фахівці кажуть, що вже зараз половина товарів і послуг області, за великим рахунком, екологічно спрямовані. Аби й надалі розвивати цей напрям, потрібно створювати й механізми контролю, й стимули. Зокрема, надати переваги тим виробникам, які виявлять ініціативи щодо свого входження в систему екополісу: пільгове оподаткування, кредити...

Отже, напрям визначено. Здається, залишилося розробити чіткий маршрут і махнути стартовим прапорцем, аби Сумщина вирушила в заданому напрямку. Наскільки оперативним стане такий старт? Це залежить від волі влади та доброї волі учасників.