Словенська традиція

18.12.2007
Словенська традиція

Оксана Хвостенко вивела український квартет на четверту позицію. (Фото Рейтер.)

Лижня словенської Поклюки стала для наших біатлоністів особливо успішною. Саме тут українці демонструють свої найкращі результати в кар’єрі і здобувають нагороди. На третьому етапі Кубка світу–2007/08 «синьо–жовті» шість разів опинялися в десятці кращих. Причому й жіноча, і чоловіча команди фінішували в естафеті серед лідерів.

 

Жінки наближаються до п’єдесталу

Торік Оксана Хвостенко здобула на цьому стадіоні, що за 20 км від міста Блед, свою єдину перемогу на етапі Кубка світу. Нині чернігівчанка на переможній для себе трасі невдало провела індивідуальну гонку, зате частково реабілітувалася в спринті. До фінішу Оксана дісталася швидше за інших подруг по команді — 21–ю. А якби не два штрафні кола (а це близько однієї зайвої хвилини), то була б у шістці кращих.

Через шалений вітер жодна зі спортсменок не змогла «чисто» відпрацювати на вогневих рубежах. Найкраще до погодних умов пристосувалася француженка Сандрін Байї, яка показала ще й високу швидкість. З одним промахом вона посунула фінку Макаряйнен на другу сходинку, а швидконогу німкеню Нойнер — на третю.

У естафеті наші біатлоністки давно не були такими близькими до медалі. Валентина Семеренко, яка стартувала на першому етапі, передала умовну паличку сестрі Вікторії сьо­мою. Віта, а згодом і Оксана Яковлєва певний час перебували в трійці лідерів, але завершували свої відрізки п’ятими. До влучної стрільби не вдалося додати високий темп — суперниці наздоганяли й випереджали українок. Тож приємно, що Хвостенко своїй найближчій переслідувачці, словенці Теї Грегорін, не програла ходом. Плюс влучна стрільба — і Оксана на фініші четверта. Це найкращий результат наших панянок у команді за останні два сезони.

Доля ж естафетного «золота» вирішилася на третьому етапі у суперечці між Нойнер і Гусєвою, яка пішла на дистанцію раніше майже на 40 секунд. Молода й реактивна німкеня невтомно скорочувала відставання від росіянки, а після снайперських подвигів на стрільбищі залишила Гусєву позаду.

Чоловіки вже дають результат

На відміну від жінок, українські чоловіки «розігналися» вже зараз. Після чудових для нас результатів в індивідуальній гонці, коли «бронзу» виграв Сергій Сєднєв, а четверте місце посів Олег Бережний, звісно, хотілося побачити щось подібне і в спринті. Цього разу потішив тренерів та вболівальників Олексій Айдаров. Не схибивши жодного разу на стрільбищі, екс–білорус показав п’ятий час. До залікової «тридцятки» потрапив і В’ячеслав Деркач — 27–ме місце.

За гостросюжетним сценарієм розгорнулася боротьба навколо вершини п’єдесталу. Росіянин Дмитро Ярошенко, який цього сезону вже випереджав Оле–Ейнара Бйорндалена, був швидшим за норвежця на першій половині дистанції. Однак на те норвежець і є живою легендою, щоб творити неймовірні речі. На останньому колі він звів відставання нанівець і ще «привіз» Ярошенкові майже п’ять секунд.

Чоловіча естафета почалася для нас за сюжетом австрійського Хохфільцена — знову на першому етапі два штрафні кола. Проте після другої стрільби стоячи Айдаров виправився, наблизившись до чільної десятки. Сєднєв і Бережний спільними зусиллями підняли команду на дев’ятий щабель. А Деркач блискуче пройшов заключний етап, обігнавши на самому фініші француза і принісши команді шосте місце.

Попереду росіяни не залишили жодного шансу німцям, у яких слабкою ланкою виявився Андреас Бірнбахер. Бйорндален же мав усі шанси відібрати в австрійців «бронзу» для Норвегії, однак примудрився заробити на стійці коло штрафу (чотири промахи) і в підсумку фінішував поза «призами».

Головний тренер збірної України Євген Колупаєв неабияк задоволений виступом своїх підопічних: «Зізнаюся, «бронза» Сергія Сєднєва стала для мене сюрпризом. Більше я розраховував на швидших і влучніших Айдарова й Деркача. У тому, що одразу троє українців опинилися в топ–десятці індивідуальної гонки, немає ніякого секрету. Просто вся команда спрацювала більше ніж на сто відсотків — лікарі, масажисти, тренери, спортсмени. Дуже пристойні результати показали і в естафетах. Однак і жінки, і чоловіки могли б бути серед призерів, якби стріляли влучніше».

Наступний етап Кубка світу стартує в німецькому Обергофі за два тижні — 2 січня. За словами пана Колупаєва, під час паузи між змаганнями українські біатлоністи працюватимуть на базі в Тисовці над функціональною готовністю. Особливо тренера непокоїть фізичний стан Біланенка. А головний удар українська збірна приберігає для шведського Остерзунда, який у лютому прийматиме чемпіонат світу.

Ірина ГОЛІНЬКО

 

ТАБЛО

Кубок світу. 3–й етап. Поклюка (Словенія). Результати п’ятниці—неділі.

Жінки. Спринт (7,5 км). 1. Байї (Франція) — 21.32,6 (1 промах). 2. Макаряйнен (Фінляндія) — +9,2 (1). 3. Нойнер (Німеччина) — +20,7 (3)... 21. Хвостенко — +1.25,4 (2)... 51. Семеренко Вал. — +2.14,5 (2)... 57. Семеренко Вік. — +2.37,2 (3)... 63. Яковлєва — +2.43,4 (2)... 80. Єфремова (всі — Україна) — +3.35,6 (7)...

Естафета (4х6 км). 1. Німеччина — 1:13.52,4 (0 штрафних кіл, 6 додаткових патронів). 2. Росія — +42,5 (0; 3). 3. Франція — +2.02,6 (0; 6). 4. Україна — +2.19,8 (0; 5)...

Чоловіки. Спринт (10 км).

1. Бйорндален (Норвегія) — 23.44,4 (1). 2. Ярошенко (Росія) — +4,9 (1). 3. Нільсен (Швеція) — +11,8 (0)... 5. Айдаров — +26,8 (0)... 26. Деркач — +1.30,9 (2)... 31. Сєднєв — +1.35,8 (2)... 58. Біланенко — +2.22,8 (2)... 73. Прима (всі — Україна) — +3.01,8 (4)...

Естафета (4х7,5 км). 1. Росія — 1:16.58,10 (0; 3). 2. Німеччина — +2.35,0 (1; 11). 3. Австрія — +3.11,4 (0; 16)... 6. Україна — +4.53,3 (2; 11).