«Цирк» від Черновецького

07.12.2007
«Цирк» від Черновецького

Черновецький (ліворуч) на нараді сидів неподалік свого ворога Омельченка. (Михайла Марківа.)

Льоня–Космос назавжди! Так, мабуть, подумав кожен другий, хто був присутній на позавчорашній нараді під головуванням Віктора Ющенка з представниками органів місцевого самоврядування. Леонід Черновецький говорив настільки спритно, що встигати за перебігом його думок було надзвичайно складно. Проте першу хвилю реготу в залі викликала навіть не каламбурна лексика мера. «120 депутатів у Київраді, і кожен із них хоче щось вкрасти», — заявив на всю країну столичний голова. Разом із лояльною до себе більшістю, яка й складає левову частку тих 120, мер ділив землю та майно Києва неодноразово. Тож маємо привселюдне зізнання?

Не забарилися з відповіддю і самі депутати. «Нашоукраїнець» Дмитро Андрієвський уже висловив вимогу запросити до сесійної зали Леоніда Михайловича, щоб він підтвердив свої слова фактами. А ось БЮТівець Олександр Бригинець вважає, що заява міського голови цілком відповідає дійсності. Щоправда, це стосується лише мерських соратників у Київраді. «Черновецький погано знає опозиціонерів. Очевидно, коли він говорив про схильність депутатів до крадіжок, то мав на увазі саме тих, хто підтримує його беззаконня у стінах Київради», — зазначив Бригинець у коментарі «УМ». Слова не позбавлені резону, адже промерська більшість, на відміну від опозиціонерів, відмовчується.

Вирішенням проблеми крадіїв мер столиці бачить зміну виборчої системи до міських рад. «Коли я був у Європі, там сміялися через нашу кількість депутатів. Потрібно терміново ліквідувати пропорційну систему і зменшити їх чисельність», — зазначив Черновецький. А як приклад, порозмірковував про європейські столиці, де депутатів у місцевих органах влади нібито в декілька разів менше, аніж в нашій державі. Невідомо, в яких саме містах Європи з України сміялися, але приклад про столицю Швейцарії заслуговує на анекдот дня. «Наприклад, у Москві 35 депутатів, а в Женеві — 4», — компетентно заявив Черновецький. Однак якщо про столицю РФ він не помилився, то щодо «країни банків» сказав подвійний абсурд.

По–перше, столиця Швейцарії — не Женева, а Берн. По–друге, в посольстві Швейцарської Конфедерації в Україні «УМ» пояснили, що в місцевому парламенті Женеви, себто міськраді, яка там зветься «консей мюнісіпаль», аж 80 депутатів! Очевидно, зазначили там, наш мер мав на увазі інший владний міський орган — «Консей адміністратіф», — що в нас називають виконкомом. Саме тут, окрім бургомістра, тобто мера, працюють ще чотири керівники департаментів — заступники міського голови.

Відтак виходить, що, сам того не відаючи, Леонід Черновецький звинуватив у бажанні красти і своїх замів. Можливо, і їх варто скоротити. Адже, як додає БЮТівець Бригинець, «навіть якби Черновецькому вшили чіп і він почав нормально говорити, реально керують столицею і розкрадають її ті, хто оточує столичного голову».