Анатолій Семинога: За Юлію Тимошенко проголосує мінімум 250 депутатів

07.12.2007
Анатолій Семинога: За Юлію Тимошенко проголосує мінімум 250 депутатів

 Пане Анатолію, коли, на вашу думку, відбудеться голосування за кандидатуру Прем’єр–міністра?

— Згідно з коаліційною угодою порядок такий: обрання Голови Верховної Ради, формування керівних органів парламенту, ухвалення перших законопроектів, і потім — голосування за Прем’єр–міністра. Але ж ми сьогодні бачимо, яка ситуація склалася в економіці: нею фактично ніхто не керує, уряду немає, виконуючі обов’язків членів Кабміну не збираються їх насправді виконувати, а просто займаються політикою. Тому країна некерована, і кожна година такої ситуації створює зайві проблеми державі. Швидше за все, це і стало причиною того, що Президент уже сьогодні вніс кандидатуру Юлії Тимошенко на розгляд парламенту.

 Ви натякаєте на те, що голосування за призначення Прем’єр–міністра може відбутися раніше, ніж ухвалення пакету законопроектів, про які говорив Президент?

— Ні, я маю на увазі, що парламенту треба терміново шукати вихід із цієї негативної для країни ситуації. Для цього всі керівники фракцій повинні якнайшвидше дійти згоди щодо принципу розподілу парламентських комітетів. Потім Верховна Рада проголосує за комітети, і вже починаючи з п’ятниці продуктивно почне працювати як повноцінний законодавчий орган. Тоді вже у п’ятницю можна буде голосувати й за Прем’єра.

 Ви вважаєте, що реально встигнути розділити всі комітети й посади в керівництві парламенту за один неповний день?

— Усе залежить від політичної волі. Ми бачимо сьогодні позицію Партії регіонів, яка не налаштована працювати: їх задовольняє процес затягування. Але й у цій ситуації можна знайти вихід — усе це робиться в процесі переговорів. Головне, що ми, коаліція, при цьому готові йти на компроміси. Бо не хочемо, щоб у Верховній Раді повторилася ситуація, коли опозицію чують тільки після того, як вона заблокує щитову.

 Блок Тимошенко вже визначився з тим, на які саме комітети претендуватиме?

— Ну якби ми діяли так, як «антикризова» коаліція минулого року, то, безумовно, вже «забили» б за собою «найсмачніші» комітети, а залишки віддали б опозиції. Але ми такі варіанти навіть не обговорюємо, оскільки вважаємо, що найважливіше — сформувати дієздатну Верховну Раду. А опозиція — це теж її частина, яка повинна працювати на демократію. Без опозиції нормальної роботи парламенту просто не буде. Ми зацікавлені в тому, щоб усе відбувалося абсолютно легітимно, консолідовано, мирно, і щоб у цьому процесі брали участь усі без винятку сили, представлені у ВР. Тому ми спершу подивимось, які комітети захоче забрати собі опозиція, і лише після цього Блок Тимошенко зможе говорити про те, на які комітети з квоти коаліції претендує.

Хоча якщо й надалі не буде політичної волі і розуміння того, що держава вже сьогодні потребує від народних депутатів результативної роботи, — тоді доведеться вживати якихось заходів.

 Представники Партії регіонів запевняють, що жодного опозиційного голосу, в тому числі й від фракцій Блоку Литвина та Компартії, за Юлію Тимошенко як кандидата в Прем’єр–міністри віддано не буде. Чи зможе в такому разі коаліція знову сконсолідуватися й самостійно затвердити Прем’єра?

— Якщо проаналізувати заяви «Регіонів» за останні півроку, то одразу видно: жодні їхні прогнози не справдилися. І громадянської війни не було, і дострокові вибори відбулися, і ситуація в парламенті змінилася, і коаліція сформована, і Голову ВР обрали. Тому я переконаний, що навіть із фракції Партії регіонів будуть подані голоси за Прем’єр–міністра Тимошенко. Бо ПР була монолітною, великою і сильною тоді, коли була при владі. А в опозиції — побачимо, якою вона буде згуртованою. Раніше «регіонали» іронізували з БЮТ, коли з лав нашої фракції виходили депутати. Цікаво, як вони тепер виправдовуватимуть такі самі вчинки своїх депутатів. Адже в ПР є ціла група нардепів, які не бачать себе поза владою, вони вважають, що в опозиції їм нема чого робити.

Тому Партія регіонів так голосно й заявляє про те, що Тимошенко не отримає від опозиції жодного голосу — «регіонали» просто бояться, що всередині їх­ньої сили почнуться процеси, які неможливо контролювати. Я переконаний, що за Юлію Тимошенко проголосує мінімум — наголошую, мінімум 250 депутатів.