Після обстрілів — під суд!

05.12.2007

У Дніпропетровську розпочався суд над трьома колишніми військовими за викрадення 10 тонн відходів боєприпасів з артбази під Новобогданівкою. Загалом упродовж червня—липня цього року екс­командир бази та два прапорщики вивезли з території військової частини брухту на загальну суму 106 тисяч гривень. Усіх трьох обвинувачують за частиною 2 статті 410 Кримінального кодексу (крадіжка військового майна групою осіб за попередньою змовою). Колишнім військовим світить тепер від 5 до 10 років позбавлення волі.

Тим часом у ході останніх відвідин обстріляних сіл Ме­літопольського району керівник МНС Нестор Шуфрич обіцяв судовий процес і над самими мешканцями постраждалих сіл. В.о. міністра «прорвало» після того, як на його адресу надійшло чергове клопотання з Новобогданівки. Люди вимагають переселити усіх чимдалі і чимскоріше від артбази 275! Сільчани мотивують це так: мовляв, навіть цигарковий дим шкідливий, а в нас під боком щодня згорає по 50—60 тонн мін та снарядів — і все гаразд? Клопотальники акцентують на тому, що підриви гримлять не тільки у передбачені графіком години, від 15.00 до 18.00, а й пізніше, причому несанкціоноване знищення інколи триває навіть цілодобово.

У Нестора Шуфрича, звісно ж, дещо інша інформація: піротехніки на полігоні чітко витримують графік і технологію утилізації, відповідні служби не зафіксували відхилень у стані довкілля, а скарги на здоров’я були і до 2004 року. «Я нікому не дозволю спекулювати на проблемі Новобогданівки, — роздратовано заявив в.о. міністра. — Якщо наведені в заяві мешканців факти не підтвердяться, то я не виключаю звернення до правоохоронних органів. Для вивчення обставин і мотивації таких заяв, а також для вжиття відповідних заходів з притягнення до відповідальності за дезінформацію».

Згорання щодоби півсотні тонн мін і снарядів, запевнив заступник запорізького «губернатора» Микола Фролов, не погіршує радіологічну ситуацію на Мелітопольщині. З його слів, у листопаді буде знято проблему підтоплення і завершено ремонтні роботи. Свій оптимізм керівник пояснює тим, що Мінфін нарешті перерахував виділені Кабміном 3 мільйони 710 тисяч гривень на спорудження чи «реанімацію» в Новобогданівці об’єктів соцкультпобуту.

Знову лукавить влада! Так, кошти з Києва надійшли, підтвердив заступник голови Держадміністрації Мелітопольського району Дмитро Хлистун, колишній сільський голова Новобогданівки: мільйон піде на ремонт сільради і клубу, решта — на котельні для школи у Відродженні і новобогданівського дитсадка, на інші об’єкти. Та проблемно освоїти «заблукалі» кошти до нового року. Бо ж запорізький НДІ ще й проект не завершив, потрібно тендер проводити, акцентує нинішній сільський голова Новобогданівки Микола Малахов. Ніхто в Києві не врахував, що вартість будматеріалів не чекала, доки гроші дійдуть до Мелітополя, і кошторис варто було переглянути: «Тепер за триста тисяч газ, воду й електрику до сільради не підведеш», — каже пан Малахов.