«Оркестр» зіграв туш румунському кіно

04.12.2007
«Оркестр» зіграв туш румунському кіно

Румунський режисер Крістіан Мунджиу з двома почесними нагородами.

Фільм румунського режисерадебютанта Крістіана Мунджиу «4 місяці, 3 тижні і 2 дні», який у травні цього року здобув головний приз Каннського кінофестивалю «Золоту пальму», закріпив свій успіх у Берліні. Кіноакадеміки визнали його кращим європейським фільмом 2007 року, а його творця — кращим режисером, повідомляє «Німецька хвиля». У цій камерній, знятій за невеликі кошти, стрічці розповідається про двох румунських студенток, одна з яких опиняється перед необхідністю зробити аборт в часи правління комуністичного диктатора Ніколає Чаушеску, коли такі дії були заборонені кримінальним законодавством. Назва стрічки — це термін вагітності на момент її переривання. В номінації «Кращий європейський фільм» картина Мунжиу обійшла «По той бік» німецького режисера турецького походження Фатіха Акіна, «Останнього короля Шотландії» британського режисера Кевіна Макдональда, франкочеськобританську копродукцію «Горобчик» режисера Олівер Даана, повнометражний мультфільм «Персеполіс» французьких режисерів Марьян Сатрапі та Венсана Гаронно і стрічку «Королева» британця Стівена Фрієрса.

Фільм «Королева» — про важкий період у житті британської королеви Єлизавети ІІ після загибелі принцеси Діани — мав шість номінацій на європейські кінонагороди. Але в Берліні повторив результат, який мав на Венеціанському кінофестивалі: виконавиця головної ролі, британка Хелен Міррен, була визнана кращою акторкою. Вона також відзначена цього року «Оскаром» за роль Єлизавети. Другий за кількістю номінацій (п’ять) фільм «Останній король Шотландії» не здобув у Берліні жодної нагороди.

Ізраїльський актор Сассон Габаї був названий кращим актором за роль у стрічці «Візит оркестру» режисера Ерана Коліріна. Нагадаємо, що ця картина отримала Гран­прі у Києві на кінофестивалі «Молодість». Ізраїльський фільм є милою комедією про невеликий оркестр єгипетської поліції, який опиняється в Ізраїлі в рамках культурного обміну. Режисер і сценарист Еран Колірін із гумором розповідає про перипетії єгиптян, яких в Ізраїлі так ніхто і не зустрів, а автобус натомість завіз їх в якусь провінційну діру, де вони й провели ніч, сповнену несподіваних зустрічей та кохання, що зароджується.

Попри те, що українські фільми не були представлені на нагороди академії, української тематики в номінованих стрічках не бракувало. Приз глядацьких симпатій дістався італійському режисеру Джузеппе Торнаторе за стрічку «Незнайомка». Це історія молодої української жінки­емігрантки, яка влаштовується працювати в багату італійську родину, але жахливе минуле знаходить її і в Італії. Серед 42 номінованих фільмів, які представляли 26 європейських країн, була стрічка 53річного австрійського режисера Ульріха Зайдля «Імпорт­експорт», яка, на жаль, залишилася без нагород. Фільм складається з двох новел, у першій з яких розповідається про українську дівчину Ольгу, що приїздить до Відня і влаштовується там працювати медсестрою, а в другій — про віденця, який шукає роботу в Україні.

Постановник фільму «По той бік» Фатіх Акін вдруге здобув нагороду за кращий сценарій. Вперше ця його історія про зіткнення німецької й турецької культур, східного і західного сприйняття світу була нагороджена на Каннському кінофестивалі. Кращою короткометражкою визнана стрічка іспанського режисера ЕдуардоЧаперо Джексона «Пологи». Почесною нагородою за життєвий внесок в мистецтво кіно цього року було відзначено французького кінорежисера Жана­Люка Годара.

20та ювілейна церемонія вручення нагород Європейської кіноакадемії відбулася в Берліні в присутності 1400 акторів, продюсерів, режисерів, самих академіків та інших працівників кіноіндустрії. Нагадаємо, що столиця Німеччини приймає цей кінофорум раз на два роки, а кожного парного року він відбувається в якомусь іншому великому місті Європи. Наприклад, минулого року його приймала Варшава, а наступного лауреатів назвуть у Копенгагені. Європейська кіноакадемія була заснована 1989 року шведським кінорежисером Інгмаром Бергманом, який пішов із життя цього року. Академія нараховує 1800 членів із різних країн континенту. На відміну від «Оскарів», церемонія вручення європейських кінонагород не демонструється в прямому ефірі, а в записі. Кожна з 61 країни світу, яка придбала відповідні права, сама визначає день і час показу, починаючи з минулої неділі. Ведучими 20ї церемонії були французька акторка Емманюель Беар та німецький актор Ян Йозеф Ліферс.