Повідомлення Національного банку України для держателів платіжних карток

01.12.2007

Останнім часом до Національного банку України почастішали звернення від громадян України щодо незадовільного обслуговування їхніх відкритих карткових рахунків у банках. У зв’язку з цим Національний банк України рекомендує громадянам бути особливо уважними під час укладення договору про отримання платіжних карток.

Банк­емітент зобов’язаний ознайомити клієнта з умовами одержання платіжної картки, переліком необхідних документів, тарифами на обслуговування та правилами користування платіжною карткою. Ця інформація має бути викладена в дохідливій формі, розміщуватися в доступному для клієнта місці, а також надаватися — в письмовій або електронній формі клієнту чи його довіреній особі на його вимогу.

Спірні питання між банком та клієнтом вирішуються згідно з договором, а в разі незгоди — у судовому порядку.

Звертаємо увагу держателів платіжних карток на такі правила та вимоги користування ними, яких обов’язково слід дотримуватися.

1. Запам’ятати ПІНкод, а в разі неможливості — зберігати його в недоступному для сторонніх осіб місці, не тримати його разом із платіжною карткою або в гаманці.

2. Періодично, принаймні раз на місяць, або за наявності такої можливості, здійснювати перевірки стану карткового рахунку.

3. Не передавати платіжні картки для користування будькому, у тому числі своїм родичам та знайомим.

4. Не передавати платіжні картки для проведення операцій іншим особам. Будь­які операції необхідно проводити самостійно, щоб уникнути можливого копіювання інформації сторонніми осо­бами (під час проведення безготівкових розрахунків у торговельно­сервісних мережах, у готелях, на АЗС тощо).

5. Пам’ятати (або мати змогу в будьякий час знайти) номери телефонів банку­емітента платіжної картки для забезпечення термінового повідомлення цього банку про втрату/крадіжку платіжної картки та включення її до стоплиста.

6. Пам’ятати номер платіжної картки та особистий пароль (ключове слово) для перевірки стану рахунку і блокування платіжної картки в разі потреби.

7. Питання щодо обслуговування платіжної картки (незалежно від місця виникнення проблеми) необхідно вирішувати з банкомемітентом платіжної картки на підставі укладеного з ним договору.

8. За неможливості вирішення проблем, які пов’язані з операціями за картковим рахунком, з банком, маєте право звернутися до суду.

9. У випадках пограбувань (викрадення коштів із вашого карткового рахунку з невідомих вам причин) чи інших форсмажорних обставин, пов’язаних із втратою платіжної картки, ви маєте повідомити правоохоронні органи, а також банкемітент для включення картки до стоплиста.

10. У разі неналежного обслуговування вашого карткового рахунку ви маєте право обрати будьякий інший банк.

11. Не повідомляти за допомогою телефона, засобів електронної пошти або мережі інтернет секретних ПІНкодів і номерів платіжних карток невідомим особам.

Прес­служба Національного банку України

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>