Ви казали — у вівторок...

27.11.2007
Ви казали — у вівторок...

Трикутник непогодженостей: Кириленко, Ющенко, Балога. (з архіву УНІАН.)

Віктор Ющенко хоче знову зустрітися зі своїм парламентським «військом». За даними «УМ», Президент планує прийти сьогодні на засідання політичної ради партії «Народний союз «Наша Україна». Щоправда, в робочому графіку глави держави на цей день запланована робоча поїздка до Луганської області. Та партійці вірять, що почесний голова не залишить їх напризволяще у важку годину. За повідомленням пресслужби «помаранчевої» партії, у порядку денному «передбачається обговорення підсумків дострокових парламентських виборів, створення єдиної партії та інші питання». Втім очевидно, що однією з провідних тем цього зібрання стане «розбір польотів» довкола формування коаліції.

Незгодна сімка

Бо «розбирати» є що. Як уже писала «Україна молода», минулої п’ятниці Президент «наполегливо рекомендував» «кому треба», аби до 18ї години під угодою про створення коаліції з Блоком Тимошенко стояли всі до єдиного «нашоукраїнські» підписи. Незважаючи на це, станом на вчора по обіді під цим документом бракувало семи «автографів». Раніше непідписантів було восьмеро: Станіслав Довгий, Юрій Єхануров, Ігор Кріль, Микола Оніщук, Ігор Палиця, Василь Петьовка, Іван Плющ та Віктор Тополов.

Палиця (представник однієї з найбагатших в Україні бізнесімперій, групи «Приват») побажання Президента виконав і надвечір у п’ятницю «коаліційний» папір таки підписав. Ті ж, хто й надалі відмовлявся це робити, аргументували свою позицію тим, що мають застереження до тексту угоди. Скажімо, той же Плющ наголошував: він нізащо не поставить свій підпис під документом, у якому йдеться про повний перехід на контрактну армію вже з 1 січня 2008 року. Проте, як з’ясувалося, такого пункту, на якому раніше наполягав БЮТ, в угоді вже й немає. Партнери по майбутній коаліції демократичних сил погодилися піти на поступки, і тепер в угоді зафіксовано, що Україна відмовиться від призову тоді, коли для цього будуть забезпечені «відповідні організаційно­фінансові умови».

Узгоджені й інші пункти, щодо яких у деяких представників «НУНС» виникали заперечення. Принаймні в цьому запевняє БЮТівець Олександр Турчинов. У п’ятничному ефірі «Свободи слова» на ICTV «права рука» Юлії Тимошенко запевнив, що після спільного засідання політрад «помаранчевого» й «білосерцевого» блоків фактично всі суперечності зняті.

Утім із «нашоукраїнського» табору долинають інші чутки. За даними «УМ», зважаючи на вимогу Президента прискорити створення демократичної коаліції, група непідписантів на чолі з Юрієм Єхануровим узялася напрацювати свої висновки щодо тих пунктів угоди, які ще викликають претензії, аби узгодити всі розбіжності з БЮТ остаточно.

І хочеться, і страшно осоромитись

Тим часом Блок Тимошенко наголошує, що доти, доки не буде створено коаліцію, жоден БЮТівець не проголосує за кандидатуру на Голову Верховної Ради, хай чия вона буде. «Для нас вихідна точка — коаліція, її наявність чи відсутність. Тому що Плющ від «Нашої України» у складі коаліції — це один чоловік, а Плющ від Партії регіонів, від незалежних депутатів, без коаліції — це інший чоловік», — зауважив заступник голови БЮТ Микола Томенко в ефірі «5го каналу». Те саме стосується й В’ячеслава Кириленка, бо в будьякому разі спершу — коаліція, а вже потім — спікер.

До всіх і без того заплутаних коаліційних інтриг у недовершеного тандему демократичних сил учора був іще один головний біль: коли приходити на наступне пленарне засідання ВР. Вчинком Раїси Богатирьової, яка головувала на сесії 23 листопада й закрила Верховну Раду до наступного четверга, «тимошенківці» і «ющенківці» неабияк обурювалися. Мовляв, щойно хотіли оголосити про створення коаліції — аж на тобі, доведеться чекати ще цілий тиждень. А «регіоналам» же він, мабуть, для того й потрібен, щоб за цей час перекупити всіх «слабких духом» і остаточно поставити на демократичній коаліції хрест.

«Регіонали», звісно, у свою чергу покпинили з цієї версії, заявивши, що навпаки, дають «помаранчевим» зайвий час, щоб уже нарешті між собою домовились. Та БЮТ із «НУНС» гумору не зрозуміли й запевнили, що прийдуть «під купол» вже у вівторок, себто сьогодні. І своїми 228 голосами чудово повирішують усі питання без усіляких «Регіонів», комуністів та «лит­винівців».

Щоправда, в «Нашій Україні» запал колег остудили. Мудро зауваживши, що якщо, не дай Боже, до більшості не вистачить хоч одного голосу (через «хвороби» або «затори на дорогах» замість 228 депутатів у сесійну залу прийде бодай 225), то потім хоч узагалі в парламенті не з’являйся. Засміють... Тому на засіданні фракції було вирішено спершу ініціювати засідання підготовчої депутатської групи. Аби на ній Роман Зварич як наступний «по графіку» головуючий у президії спершу спробував умовити колег із «лівоцентристської» половини парламенту «добровільно» погодитися відкрити засідання у вівторок. А як не вийде, то доведеться приходити таки в четвер.

«На люди» Зварич пояснив, що «НУНС» просто не хоче порушувати регламент і приходити на засідання ВР без рішення підготовчої групи. В інтерв’ю агенції «ІнтерфаксУкраїна» Роман Михайлович зауважив, що вони з БЮТ можуть прийти «під купол» і без такої санкції, але це стане «черговим приводом для того, щоб нагріти критичну ситуацію в парламенті». За перенесення сесії на четвер висловився і згаданий «непідписант» Оніщук.

Утім у Блоці Тимошенко таку позицію не поділяли. Як повідомила «Ліга» з посиланням на Андрія Шкіля, «тимошенківці» таки збиралися прийти у вівторок на засідання ВР, бо, мовляв, його ще раніше — до відкриття першої сесії — запланувала робоча група.

Що ж до інших фракцій парламенту, то там до «вівторкових» намірів БЮТ і «НУНС» поставилися спокійно. Блок Литвина, за словами його представника Михайла Сироти, раніше четверга в сесійній залі з’являтися не збирається. А Партія регіонів вустами Ганни Герман запевнила, що якби офіційно було скликане позачергове засідання парламенту — «регіонали» прийшли б і сьогодні. Але в тому, що таке буде, вони вельми сумніваються.

ПІДВОДНІ ТЕЧІЇ

Голова секретаріату Президента Віктор Балога вказує на ознаки навмисного блокування руху до створення єдиної демократичної партії на основі політичних партій блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Зокрема, як сказано у розповсюдженому СП пресрелізі, Балога звернув увагу на оголошене призупинення участі в об’єднавчому процесі Християнсько­демократичного союзу та партії «Вперед, Україно» і заяви окремих політиків, які свідчать про неафішоване, але вже цілком очевидне прагнення уникнути трансформації «НУНС» у нову партію.

«За коаліційними перипетіями дехто хоче заховати своє небажання виконувати свою ж передвиборчу обіцянку. Це можна було б списати на звичайну політичну безпринципність, якби не йшлося про взяті зобов’язання перед народом і Президентом», — обурюється Балога. І нагадує, що лідери дев’яти політичних сил, які ввійшли до блоку «НУНС», обіцяли злитися в єдину партію до кінця цього року. За словами керівника СП й голови штабу «НУНС», він неодноразово публічно спонукав учасників блоку до активної роботи зі створення єдиної партії. «Різного роду порожні балачки на цю тему нагадують драглистий холодець, коли рух ніби і є, але субстанція не виходить за краї тарілки, — зазначив Балога. — Ті, хто нав’язує такі трясовинні дискусії, називає тиском нагадування секретаріату Президента про обов’язкове виконання передвиборчого зобов’язання, важливість невідкладних кроків зі створення єдиної партії. Підтверджую: це дійсно тиск на тих, хто намагається включити задню передачу».

Про «тиск» із боку Банкової, зокрема, напередодні заявив у ІваноФранківську лідер Народного руху Борис Тарасюк. «Я хочу заявити, що ми категорично не сприймаємо і відкидаємо будьякі адміністративні методи створення єдиної партії. Ми вже бачили, чим закінчилися адміністративні підходи створення єдиної партії СДПУ(о), НДП. Де вони сьогодні? Їх немає», — зауважив з цього приводу голова НРУ.