Як Славу не поміняли на Івана

24.11.2007
Як Славу не поміняли на Івана

Віктор Ющенко прийняв вибір фракції. (Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Результати засідання фракції «Наша Україна — Народна самооборона» ввечері в четвер у секретаріаті Президента за участю Віктора Ющенка стали несподіванкою і для політичних аналітиків, і власне для Банкової. Доти вважалося, що президентська фракція висуне кандидатом у спікери нового парламенту Івана Плюща. Адже, хоча партія «НСНУ» і політрада блоку «НУНС» висловлювалися за свого лідера В’ячеслава Кириленка, позиція керівників СП полягала в тому, щоб висунути на Голову ВР більш нейтральну кандидатуру.

Як повідомив журналістам після засідання народний депутат Володимир Стретович, Президент почав говорити про те, що найкращою посадою для Кириленка було б «довести до фінішу почату роботу зі створення єдиної партії (на базі блоку «НУНС»). Але «якщо ви знаєте іншу позицію для Слави — давайте, порекомендуйте», — передав слова Ющенка Стретович.

Сам глава держави сказав, що на спікера найкраще було б висунути кандидатури Юрія Єханурова, Юрія Костенка, Арсенія Яценюка; до них приєднали й Івана Плюща. Натомість Кириленка В. Ю. не пропонував навіть на пост глави парламентської фракції.

В’ячеслав уже почав було брати самовідвід, але на його користь пролунали голоси Юрія Луценка, Бориса Тарасюка. А ще раніше Олександр Омельченко (свого часу — київський міський голова, а зараз — член луценківської «Самооборони») взагалі заявив: «Я поставив уже свій підпис за те, щоб Кириленко був спікером. І як апаратник зі стажем, який поставив півтора мільйона підписів і за це мене не посадили в тюрму, я й цей раз не відкликатиму свій підпис!»

Учасники засідання відзначають, що Іван Плющ, оскільки знову згадував у виступі про потребу широкої коаліції, то втратив прихильність частини колег.

Після обговорення Президент виніс кандидатуру Кириленка на голосування, і воно показало, що за В’ячеслава як Голову ВР виступають як мінімум 54 «нашоукраїнці» — далі просто вирішили не рахувати. Хоча, за даними Давида Жванії, таких було 62.

Президент прийняв таку позицію фракції, хоча перед тим і зазначив, що варто було порадитися з ним, перш ніж приймати рішення. До всього, Віктор Ющенко наполіг, щоб Іван Плющ, Василь Петьовка та Ігор Кріль поставили свої підписи під зобов’язанням створити коаліцію з Блоком Тимошенко.

Після цього відбулася ще одна зустріч — Президента Ющенка, лідерів «НУНС» та Юлії Тимошенко.