За «Лоліту» — ґрати з конфіскацією!

24.11.2007
За «Лоліту» — ґрати з конфіскацією!

До Мелітопольської виховної колонії потрапляють і дівчатка, що самі помстилися розпусникам. (автора.)

Майже непомітно в Україні минув Всесвітній день дитини, який відзначається 20 листопада. Так само непомітно для вітчизняних ЗМІ відбулося приєднання України тиждень тому до Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення. Варто сподіватися, що українські правоохоронці відтепер зможуть координувати власні дії з європейськими колегами в боротьбі з цією ганебною проблемою. А про те, що ця проблема в державі існує, засвідчує чимало принизливих для держави випадків.

Міліція недопрацьовує

Найрезонанснішим, звісно, є розкриття Європолом на початку листопада великої підпільної мережі з розповсюдження дитячої порнографії, про що «УМ» уже повідомляла. При цьому продовжує дивувати безпорадність у цьому випадку вітчизняних силовиків. Європейські правоохоронці, які здійснили спецоперацію «Коала», стверджують, що більшість порнофільмів виробляли в Україні, до того ж 21 дитина — жертвa порноділків, мала українське походження. Натомість у МВС досі розводять руками й, очевидно, співпрацювати не поспішають.

«На сьогодні інформації про українських дітей, яких залучали до виготовлення порнопродукції у справі «Коала», немає», — безпомічно зітхає начальник Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Ростислав Вергелес.

Й жодного слова про те, якими рідне МВС бачить найближчі перспективи співпраці з тим же Європолом після приєднання держави до Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення. Це при тому, що жертвами порноділків стали 23 дитини, й лише дві з них — не з України. А головний організатор мережі, 42річний італієць неодноразово бував в Україні, та й затримали його карабінери, коли він збирався летіти чи то до Харкова, чи то до Києва.

У вітчизняному МВС значно жвавіше повідомляють про розбещувачів неповнолітніх. Так, за словами начальника Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх МВС Анатолія Бахчиванжи, нещодавно міліція порушила декілька кримінальних справ за фактами залучення українських дітей до виготовлення порнографічної продукції.

«Ми порушили низку кримінальних справ стосовно наших громадян на Черкащині і Запоріжжі. Зараз ці кримінальні справи перебувають у провадженні, ми їх розслідуємо, вилучені докази: комп’ютери, системні блоки. Ці справи будуть направлені до суду», — лаконічно повідомляє пан Бахчиванжи. Мовляв, у нас тут своя «Коала». Працюємо.

За даними МВС, у 2006 році в Україні було зареєстровано лише 68 злочинів за ознаками ст. 155 КК (статеві зносини з особою, яка не досягла повноліття) та 282 злочини — за ст. 156 КК (розбещення неповнолітніх). Дані 2007 року не повідомляються. Відверто кажучи, цифри цієї статистики просто жалюгідні.

Розпусників — за ґрати з конфіскацією

Натомість правозахисники вважають, що сподіватися лише на міліцію у подоланні проблеми насилля над неповнолітніми не варто, і пропонують посилити кримінальну відповідальність за розбещення та сексуальну експлуатацію дітей. Так, щоб потенційний розпусник сім разів замислився, перш ніж йти на скоєння злочину. Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда — Україна» вже підготував низку законодавчих ініціатив щодо захисту прав дитини, зокрема, й щодо посилення кримінальної відповідальності за розбещення неповнолітніх, повідомляє УНІАН.

За словами директора юридичного департаменту центру Маріани Євсюкової, пропонується внести зміни до статей 155 та 156 Кримінального кодексу (що передбачають кримінальну відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла повноліття та за розбещення неповнолітніх), розширити коло суб'єктів, які підпадають під відповідальність за такі злочини, а також ввести жорсткіші санкції.

«Сьогодні максимальне покарання, яке може бути призначене за вчинення подібних дій, — це позбавлення волі строком до п’яти років, у той час, як крадіжка карається позбавленням волі на строк до дванадцяти років, — обурюється пані Євсюкова. — Отже, в нас більшого варта приватна власність, ніж цінність на гідність особи!»

Правозахисники вважають, що такі санкції не відповідають ступеню тяжкості та суспільної небезпеки, яку завдають дитині злочини на сексуальному ґрунті. Тому й пропонують доповнити вищезгадані статті Кримінального кодексу такими санкціями, як конфіскація майна, яке в подальшому може бути використане для відшкодування моральної чи матеріальної шкоди потерпілим від цих злочинів.

У правозахисному центрі «Ла Страда — Україна» розробили ще й пропозиції щодо криміналізації дій, пов'язаних з купівлею секспослуг дитини (малолітньою проституцією) та користування і зберігання дитячої порнографії. Бо вважають, що відповідати за «полуничку» з дітьми у головних ролях мають не лише ті, хто її виготовляє, а й ті, що переглядають і для кого, власне, це «кіно» й робиться.

«Чинне українське законодавство жодним чином не зачіпає сторону попиту на це явище і створює умови для його поширення», — каже Маріана Євсюкова.

ДО РЕЧІ

41 відсоток українців вважає отримання сексуальних послуг від неповнолітніх найбільшим порушенням прав дитини. Про це свідчать результати соціологічного опитування, оприлюднені президентом Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна» Катериною Левченко. За даними дослідження, друге місце в переліку найбільших порушень прав дитини посідає недбале ставлення батьків до дітей (16 відсотків опитаних), третє — спільне розпиття спиртних напоїв батьків з дітьми (8 відсотків). Використання та зберігання зображень дитячої порнографії, спільне жебракування з дітьми, приниження, образу з боку батьків із виховною метою вважають найбільшим порушенням прав дитини по 6 відсотків респондентів.

На думку пані Левченко, ці дані показали прихильне ставлення громадян до посилення відповідальності за порушення прав дітей. Водночас різні види порушень у цій сфері порізному й оцінюються. За посилення кримінальної відповідальності у випадку отримання сексуальних послуг від неповнолітніх висловилися 97 відсотків опитаних (проти — 3 відсотків), у разі виробництва дитячої порнографії — 96 відсотків (проти — 4 відсотків), у випадку використання та зберігання зображень дитячої порнографії — 88 відсотків опитаних (проти — 12 відсотків), при спільному розпитті спиртних напоїв з батьками — 82 відсотки (проти — 18 відсотків) тощо.

Опитування провів Український інститут соціальних досліджень ім. О. О. Яременка за підтримки Норвезької церковної організації. В рамках дослідження було опитано дві тисячі респондентів віком від 18 до 70 років у всіх регіонах України.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>