Кому сльози, кому сміх

23.11.2007
Кому сльози, кому сміх

Так футболісти обох команд вшанували пам’ять загиблих шахтарів (а Шевченко чомусь посміхався). (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Останній матч перед реконструкцією

Головний тренер збірної України Олег Блохін має зуб на наставника французів Раймона Доменека ще з тих пір, коли фахівці не зуміли домовитися стосовно календаря матчів у нашій відбірковій групі. Тиждень тому й український наставник, і його підопічні палали бажанням не пустити «трикольорових» на чемпіонат Європи. Але після того, як самі вони програли в Литві, а Франції допомогла Італія, залишалося битися тільки за престиж і рейтинг на майбутнє. Хоча подібних заяв цієї осені ми чули вже багато, а позитивного результату вони не приносили. Доменек же своє «фе» виказав після позавчорашнього матчу, коли, поспілкувавшись із французькими журналістами, відмовився йти на обов’язкову за регламентом пресконференцію. Та й від тренування у вівторок гості відмовилися.

Віцечемпіони світу, як і обіцяли, привезли до Києва основний склад. Проте, зрозуміло, особливого бажання битися у холодній Україні в них було не надто багато. Як виявилося, для пристойного результату вистачило й «голого» класу виконавців, який у супротивників значно вищий, ніж у наших футболістів.

Навіть такий поважний опонент, як Франція, не викликав особливого інтересу в українських уболівальників, яких на НСК «Олімпійський» зібралося трохи більше десяти тисяч. До речі, це був останній матч на головній арені країни перед її реконструкцією до Євро­2012. Перед стартовим свистком футболісти обох команд хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на Донеччині шахтарів.

Блохін так і не потиснув руку Доменеку

Відправивши Чигринського до молодіжної команди, Блохін виставив у центрі захисту двох ветеранів — Федорова й Ващука. Примітно, що обидва м’ячі нам забивали саме із цієї зони — Анрі більярдним ударом з­за меж штрафного, Гову — після виходу сам на сам із П’ятовим. Щоправда, перед цим у нас був привід порадіти за Вороніна, який нарешті забив після «засухи», що як для форварда тривала забагато — 13 матчів!

Уперше в офіційних матчах наші наставники випустили захисника «Арсеналу» Романчука. Почувався він не надто впевнено, але фатальних помилок не припустився.

На початку другого тайму «синьо­жовтим» посприяв воротар «Фіорентини» Фрей, який пустив собі «за комірець» м’яч, спрямований по високій траєкторії Шевченком. Капітан збірної України, зрівнявши рахунок, продовжив традицію відзначатися голом в останньому матчі відбору, що триває ще з кваліфікації чемпіонату світу 1998 року.

Далі гра нагадувала сценарій, коли одні не хотіли (напружуватися — зрозуміло, гості), а інші — не могли (українці). Найреальніший шанс змінити рахунок на табло змарнував Федоров, коли, відгукнувшись на навіс зі штрафного Ротаня, пробив плечем повз ворота. Можливо, вдарити влучніше завадило задовге волосся...

Таким чином, зустріч завершилася нічиєю і за отриманими попередження також.

Після фінального свистка суперники були приязними, гравці обмінялися футболками. Українці радісно вітали один одного. Цікаво було б дізнатися, з чим саме. З непрограшем віцечемпіонам світу? Чи з тим, що нарешті відмучилися?

А Блохін і Доменек руку один одному так і не потисли.

«МОЛОДІЖКА»

У відбірковому турнірі молодіжного чемпіонату Європи 2009 р. збірна України у Запоріжжі програла команді Чехії з рахунком 0:2 (Єслінек, 73; Райторал, 84) і фактично втратила шанси пробитися до фінальної частини змагань. У іншому матчі середи вірмени обіграли в гостях Ліхтенштейн — 4:1.

Наш склад: Рибка, Допілка, Чигринський, Вернидуб, М. Пашаєв, Степаненко, Льопа (Прийомов, 84), Ярошенко, Олійник, Антонов, Гладкий.

Турнірне становище групи 2: Чехія — 14 (6), Україна — 12 (7), Туреччина — 10 (4), Вірменія — 7 (6), Ліхтенштейн — 0 (7).

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Відбірковий турнір. Група В

Грузія — Литва — 0:2 (Ксанавічус, 52; Калонас, 90+6)

Італія — Фарери — 3:1 (Бенджамінсен, 11 (у свої ворота); Тоні, 36; К’єліні, 41 — Р. Якобсен, 83)

Україна — Франція — 2:2

Голи: Воронін, 14; Шевченко, 46 — Анрі, 20; Гову, 34

Київ, НСК «Олімпійський». 12000 глядачів

Суддя: Овребо (Норвегія)

Україна: П’ятов, Гай, Федоров, Ващук, Романчук (Єзерський, 81), Тимощук, Грицай, Ротань, Гусєв (Мілевський, 90+1), Шевченко, Воронін (Шелаєв, 85).

Франція: Фрей, Абідаль, Галас, Клер, Тюрам, Макелеле, Рібері (Бен Арфа, 88), Діарра, Бензема (Насрі, 46), Гову, Анрі.

Попередження: Гай, 83 — Гову, 53

Підсумкове становище:

І В Н П М О

1. Італія 12 9 2 1 229 29

2. Франція 12 8 2 2 255 26

3. Шотландія 12 8 0 4 2112 24

4. Україна 12 5 2 5 1816 17

5. Литва 12 5 1 6 1113 16

6. Грузія 12 3 1 8 1619 10

7. Фарери 12 0 0 12 443 0