Діятиме ця унікальна лабораторія у селі Чабани на Київщині. Вчора на її офіційному відкритті побував і Президент України Віктор Ющенко. Завдяки новоствореній лабораторії про продукцію, яку ми їмо, тепер буде відомо все — від аналізів грунту, добрив і насіння до готової продукції. За словами директора лабораторії Сергія Мельничука, лабораторія оснащена газовими і рідкими хромато–мас–спектрометрами, які можуть розпізнати 183 тисячі речовин, наприклад знайти в продукті пестициди і добрива, якими обробляли сировину. Крім того, в лабораторії є спектрометр з індуктивно–зв’язною плазмою, який здатний розкласти склад продукту за таблицею Менделєєва, виявивши наявність усіх мікроелементів. Загалом у лабораторії робитимуть близько 800 видів різноманітних досліджень, у тому числі й на визначення вмісту вітамінів, протеїнів, жирів, важких металів, нітратів, радіонуклідів тощо. За словами Сергія Мельничука, це дозволить захистити українських споживачів від неякісної продукції як наших виробників, так і зарубіжних.
Створення Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК здійснювалось із залученням міжнародних експертів у рамках технічного проекту ФАО ООН. Практично весь персонал протягом останніх двох років пройшов відповідне стажування в аналогічних центрах Європи, Америки та Азії.
Як зазначив на урочистостях Президент Віктор Ющенко, відкриття лабораторії є вагомою подією для розвитку технологічних можливостей України у галузі сільського господарства. А також відзначив важливість її роботи і в контексті безпеки на продовольчому ринку України.
Шкода тільки, що однієї такої лабораторії для України буде замало. За словами Сергія Мельничука, щоб забезпечити потреби України в таких дослідженнях, необхідно відкрити ще 5 аналогічних дослідних центрів у регіонах країни.