«89 мм до Європи»

15.11.2007

Переглядом одинадцятихвилинної стрічки «89 мм до Європи» відомого польського режисера Марцеля Лозинського завершилася цьогорічна презентація фестивалю «Український контекст» для сумських журналістів. Аби вони ще раз переконалися, наскільки цікавим і, на жаль, наскільки маловідомим загалу є документальне кіно.

«Міжнародний фестиваль «Дні документального кіно про права людини «Український контекст» до Сумщини завітав утретє. І цього року — вже не лише до обласного центру, а й до Шостки та Глухова. Сам фестиваль — четвертий. Отже, можна вважати, що традиція фестивальних показів на Сумщині склалася. Саме це, власне, і є голов­ною метою фестивалю — показати глядачам, що таке і яке є хороше документальне кіно», — каже головний продюсер фестивалю Геннадій Кофман.

По телебаченню ці фільми переважно не показують — «не формат». Коли зв’язалися із одною з фірм, що працює з кінотеатрами, незабаром отримали відповідь: «У вас надто розумне кіно, воно не користуватиметься популярністю». Проте фільми «Контексту» знаходять свого глядача. Передусім зав­дяки тому, що, відбувшись весною у Києві, восени фестиваль починає свою подорож. Звичайно, він і тут не демонструє своїх робіт на великих екранах. Точки кінопоказу — переважно зали вищих навчальних закладів. Але це, певно, найвдячніша і найперспективніша аудиторія.

Сьогодні вже можна сказати, що перегляди пройшли успішно. Хоча, як розповідає обласний координатор фестивальних показів, голова місцевої організації кіноосвіти Ілля Фоменко, часом доводилося вирішувати проблеми з демонстрацією: на місцях важко знайти проектор.

...89 міліметрів — така різниця між шириною залізничних колій у країнах колишнього Радянського Союзу та Європи. Здається, розбіжність мінімальна, але як багато у ній...