Маска повертається

14.11.2007
Маска повертається

Вперше персонажі оперети Кальмана заспівали по–українськи.

У неділю, перед прем’єрою вистави «Містер Ікс», переодягнувшись у костюм головного героя, коридорами театру розгулював... його директор та художній керівник Богдан Струтинський. «Ось вона, репетиційна маска, — розмахував найважливішим елементом туалету Богдан Михайлович. — Просякнута потом! На жаль, кастинг на роль Містера Ікс я не пройшов, тому виступаю тут як режисер–постановник». Так своєрідно пан Богдан завершував період своєї творчості, що називається «Репетиції оперети «Містер Ікс»», який тривав майже рік.

 

Вистава, присвячена 125–річчю угорського композитора Імре Кальмана, є четвертою спробою Театру оперети розгадати феномен кохання втаємниченого артиста цирку та красуні Теодори. Попередні три версії Струтинський не те що не аналізував, а й навіть не бачив. До теперішньої прем’єри «Містер Ікс» в афіші театру був відсутній років із десять. Але деякі актори, що грають сьогодні, з найвідомішою оперетою Імре Кальмана вже були знайомі. Так, заслужена артистка України Олена Ширяєва, яка виконує роль Теодори Вардьє, цю ж роль виконувала і в попередній постановці «Містера Ікс». «Це як друга молодість, — коментує свій «дубль» пані Ширяєва. — Відвоюю я її чи ні?». Народна артистка Тамара Тимошко–Горюшко, яка грала у трьох попередніх постановках, а у виставі Струтинського виконує роль Кароліни, у минулого нічого відвойовувати не збиралася. Навпаки, вона вважає, що добротний образ, створений два десятиліття тому, сьогодні виглядає нічим не гірше, ніж тоді. «Краще залишити норкове манто, ніж віддав
ти данину моді й переходити на легінси», — так прокоментувала своє рішення не винаходити велосипед пані Тамара.

А ось заслужений артист Микола Бутковський у «Містері Ікс» навіть зробив своєрідну кар’єру. Кілька десятиліть тому в цій опереті він зіграв роль Тоні. Тепер Бутковський виходить в образі Барона, якому в цій постановці приділена особлива увага. Власне, цей герой став приводом заочної суперечки між Кальманом та постановниками, які не побоялися посперечатися з композитором і привели чимало аргументів на свою користь. За словами Богдана Струтинського, в лібрето була певна неправда, оскільки Барон, якого автор подає таким собі дурником, за логікою, має бути сильною, розумною, цільною людиною. В іншому випадку просто не вийде конфлікту... «Нерозумний, але багатий? — сумнівається з приводу свого героя Микола Бутковський. — Але сьогодні великі гроші може заробити лише розумна людина. І наш Барон, з його підлістю та збоченою мораллю, є достойним противником Містера Ікс».

Партію Містера Ікс у новій виставі довірили молодому акторові Сергію Авдєєву (точніше, є кілька складів, а прем’єрну виставу грав саме він). З цього приводу Микола Бутковський навіть розповів, як шанувальники оперети, дізнавшись, що готується «Містер Ікс», постійно намагалися уточнити, хто ж співатиме... Георгія Отса. Успіх Отса у цій ролі був настільки грандіозним, що нащадки співака плутають його зі сценічним образом. Бутковський побажав Авдєєву, щоб після ролі Містера Ікс театрали перепитували: «А хто співатиме Авдєєва?».

Вистава для акторів дуже складна технологічно — драматична гра, вокальні партії, хореографічні, циркові номери, «обкатка» нового світла, яке, за словами Струтинського, в опереті не оновлювалося з часів Заньковецької... До того ж це перша україномовна версія «Містера Ікс» (лібрето — І. Зарубіна, О. Фадєєва, вірші О. Вратарьова), а деяким акторам українська дається не так легко й природно, як російська... До речі, арії Містера Ікс звучали ще до прем’єри самої вистави — на гала–концертах у Львові та Донецьку.

Богдан Струтинський хоч і виступає в цьому проекті як режисер–постановник, ні на секунду не забував про те, що в театрі він працює директором та художнім керівником. «Люди звикли до іншого способу існування, з деякими акторами у мене навіть були творчі непорозуміння, — зізнався Богдан Михайлович. — Але я бачу, як від постановки до постановки формується трупа».