«ДР» — «дрібна рибка»?

09.11.2007

Свою активність члени громадської організації «Донецька республіка» протягом останніх двох років демонстрували, як правило, на центральній площі міста. Саме тут тривалий час бовванів намет, висіли відверті антиукраїнські гасла та прапори з двоголовим російським орлом, а з півдюжини молодиків хапали перехожих за поли. У ході згаданого «гоп–стопу» посеред міста донеччанам пропонували друковану продукцію, намагаючись переконати, що Донбас — це «исконно русские земли», які не мають ніякого відношення до держави України. Також організація рекламувала головну мету своєї діяльності — створення «Донецької федеративної республіки», куди мали б увійти сім областей Сходу та Півдня України. Перехожим, серед яких збирали підписи щодо підтримки цієї ініціативи, навіть роздавали географічні карти з позначенням рубежів майбутньої республіки. Представники «ДР» встигли показати себе і в столиці — зокрема, успішно впоралися з роллю «хлопчиків за викликом» для Партії регіонів і провели в Києві акцію проти розпуску Верховної Ради.

Пересічні донеччани по–різному реагували на активність «республіканців». Одні намагалися уникати контактів із приставучими молодиками з центральної площі. Інші пропонували віддати назву цієї організації місцевому психдиспансеру. Треті — зверталися до влади й компетентних органів із проханням нарешті звернути увагу на антидержавну діяльність «ДР». Приміром, активно виступав проти «республіканців» обласний осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта». А відповідний позов до суду надійшов від обласного управління юстиції.

Як розповіла «УМ» заступник голови обласної організації «Просвіта» Марія Олійник, останнє судове засідання представники «ДР», обвинувачені в порушенні кількох законів та Конституції України, проігнорували. А результатом засідання Окружного адміністративного суду стало винесення постанови про припинення діяльності та примусовий розпуск громадської організації «Донецька республіка». Крім того, оскільки йдеться про відверте зазіхання на територіальну цілісність України, проти «республіканців» порушили карну справу ще й співробітники обласного управління СБУ, триває розслідування.

Деякі спостерігачі вважають, що в судові «сіті» потрапила тільки дрібна «рибка», а ті, хто стояв і стоїть за спиною «ДР», вийшли сухими з води.