Визнаємо, але не засуджуємо

03.11.2007

Генеральна конференція Організації Об’єднаних Націй із питань освіти науки і культури (ЮНЕСКО) не визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу. 193 країни, представники яких були на конференції, позавчора одностайно проголосували за резолюцію «Про вшанування жертв Голодомору в Україні». «Генеральна конференція ЮНЕСКО, нагадуючи про Голодомор 1932—33 років, висловила впевненість у тому, що трагедія Голодомору, яка була викликана жорстокими діями та політикою тоталітарного сталінського режиму, має стати попередженням сучасним і майбутнім поколінням із метою дотримання демократичних цінностей, прав людини та законності», йдеться в повідомленні українського зовнішньополітичного відомства. Натомість юридичної та політичної оцінки документ не містить.

«ЮНЕСКО не є політичною організацією, вона не є ООН, а є спеціальним органом, який опікується питаннями науки, культури, освіти, інформації. Тому давати політичні оцінки, давати юридичні оцінки вона не може», — пояснює резолюцію перший заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко. В Україні з ним згодні не всі.

Голова Інституту національної пам’яті Ігор Юхновський каже, що державні структури намагаються добитися якнайширшого визнання Голодомору до 75–х роковин, не дбаючи про внутрішнє наповнення цього визнання. Пан Юхновський вважає: Україна через своїх дипломатів повинна не просити визнання Голодомору, а вимагати цього за допомогою об?ґрунтованих юридичних аргументів: «Ці злочинні дії мали ознаки злочину проти людяності та миру, визначені статутом Нюрнберзького трибуналу, статутом Римського міжнародного кримінального суду», цитує академіка сайт «Новинар».

Володимир Огризко пояснює, що якби українська делегація вимагала визнання Голодомору актом геноциду саме від ЮНЕСКО, то показала б себе непрофесійною. «Тоді б це питання не розглядалося взагалі», — сказав дипломат. За його словами, одночасно приймалася резолюція про єврейський Голокост, і дві ці резолюції дуже подібні. «Слово «голодомор» у резолюції згадано шість разів. Ми вперше запровадили це слово як поняття. І сьогодні в ЮНЕСКО прекрасно розуміють, що таке Голодомор», — переконаний пан Огризко.

У резолюції ЮНЕСКО привітала ініціативу України щодо організації заходів до 75–річчя Голодомору та запросила країни–члени ЮНЕСКО розглянути питання своєї участі в цих заходах. Генконференція звернулася до країн–членів ЮНЕСКО із закликом поширювати інформацію про Голодомор і включати її до просвітницьких та науково–дослідних програм із метою засвоєння майбутніми поколіннями уроків цієї трагічної сторінки історії.