НОВИНИ ПЛЮС

01.11.2007

Грузія вимагає вивести російських миротворців

Тбілісі вимагатиме від Ради Безпеки ООН виведення російських військ з Абхазії і закликає почати перегляд миротворчого процесу в цій не визнаній у світі республіці на території Грузії. Про це заявив президент Грузії Михаїл Саакашвілі на засіданні Ради нацбезпеки країни, що транслювалося в прямому ефірі грузинської телевізії. Напередодні Саакашвілі оголосив персоною, перебування якої небажане в країні, командувача Колективних сил з підтримки миру в зоні конфлікту, росіянина Сергія Чабана.

Такою є реакція Тбілісі на інцидент, що стався у вівторок увечері: російські миротворці на БТРах оточили молодіжний патріотичний табір у грузинському селі Ганмухурі, що в Абхазії, роззброїли та побили п’ятьох грузинських поліцейських і журналістів. Росія висуває іншу версію подій — начебто грузинські правоохоронці самі погрожували миротворцям, і заявляє, що Чабан залишиться виконувати свою місію в зоні грузинсько–абхазького конфлікту.

Хлопчик, який підпалив Каліфорнію

Американська поліція встановила, хто вчинив підпал у Каліфорнії, з якого почалася велетенська пожежа, що охопила кілька округів штату. Винним виявився неповнолітній хлопчик з околиць Лос–Анджелеса, котрий зізнався днями, що це саме він бавився з сірниками і ненавмисно спричинив пожежу, передає «Ассошіейтед пресс». Батьки хлопчини змушені будуть постати перед судом.

У сусідньому з Лос–Анджелесом окрузі — Орандж — шукають іншого підпалювача: підозра впала на водія пікапа «Форд», особа якого не встановлена. За інформацію про цю особу влада штату встановила винагороду 285 тис. доларів.

Загалом у Каліфорнії від 21 жовтня палали сім округів, загинуло 14 людей, знищено 2100 будівель. Зараз пожежа приборкана, окрім чотирьох невеликих ділянок, інформує «Ассошіейтед пресс».

Ізраїль погрожує ввести війська у Сектор Газа

Міністр оборони, дотепер — голова уряду Ізраїлю Ехуд Барак, підтвердив пресі намір провести масштабну військову операцію проти бойовиків «Хамасу», що з липня встановили контроль над Сектором Газа. «Хамас» продовжує погрожувати як Ізраїлю, так і більш поміркованому палестинському рухові ФАТХ, який ще зберігає владу на західному березі ріки Йордан. «Кожен день наближає нас до широкомасштабної операції. Ми не жадаємо цього і будемо раді, якщо обставини допоможуть запобігти такому розвитку подій», цитує «Інтерфакс» учорашню заяву Барака.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>